Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Possibilities of using the new Lactiplantibacillus plantarum EK11 strain as a starter culture for the fermentation of the fruiting bodies of edible mushrooms.

Opis bibliograficzny

Possibilities of using the new Lactiplantibacillus plantarum EK11 strain as a starter culture for the fermentation of the fruiting bodies of edible mushrooms. [AUT.] EWA JABŁOŃSKA-RYŚ, KRZYSZTOF PRZYGOŃSKI. Foods 2025 Vol. 14 Issue 6 Article number 2833, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/foods14162833
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Foods 2025 Vol. 14 Issue 6, Article number 2833
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Three popular cultivated mushroom species (Agaricus bisporus, Lentinula edodes, and Pleu- rotus ostreatus) were biopreserved through a directed lactic acid fermentation process. Lactiplantibacillus plantarum strain EK11 obtained from A. bisporus fruiting bodies subjected to spontaneous lactic acid fermentation was used as a starter culture. Regardless of the mushroom species, the pH value on experimental day 7 was ≤3.75, which guarantees the shelf life of fermented products; however, it decreased to 3.51–3.6 during refrigerated storage. The number of lactic acid bacteria in the final products exceeded 7 log colony forming units per mL. The fermentation process significantly reduced the caloric value and the digestible carbohydrate content, regardless of the mushroom species. It also reduced the protein content in the P. ostreatus and L. edodes. The protein in all the analyzed samples was composed of all essential amino acids, with the dominance of glutamic and aspartic acids responsible for the umami flavor. The fermentation process significantly improved the fatty acid profile, increasing the proportion of polyunsaturated fatty acids in the P. ostreatus and L. edodes. The fermented mushrooms contained significantly lower amounts of thiamine and riboflavin than the fresh ones, except for L. edodes, where the vitamin B1 content was unchanged. The starter used did not have the ability to synthesize biogenic amines. The fermented mushrooms achieved organoleptic scores ranging from 6.83 to 8.04 on a 9-point scale. L. plantarum strain EK11 can be regarded as a suitable starter culture for lactic acid fermentation of mushrooms

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52914) wydawnictwo ciągłe #52914

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
5,100
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:1 września 2025 15:16
Ostatnia aktualizacja:15 września 2025 11:58

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się