Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Post-certification quality analysis of traditional Indian fried snacks.

Opis bibliograficzny

Post-certification quality analysis of traditional Indian fried snacks. [AUT. KORESP.] SURYA SASIKUMAR NAIR, [AUT.] ANSA VARGHESE, MONIKA TRZĄSKOWSKA, WOJCIECH KOLANOWSKI, ANNA KATARZYNA MAZUREK-KUSIAK, [AUT. KORESP.] JOANNA TRAFIAŁEK. Appl. Sci.-Basel 2025 Volume 15 Issue 13 Aricle number: 7404, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/app15137404
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Applied Sciences 2025 Volume 15 Issue 13, Aricle number: 7404
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Microbiological safety and quality consistency are critical challenges in the production of traditional Indian fried snacks, particularly in small-scale food enterprises. With growing export demand, maintaining strict quality control measures is essential. This study assessed the microbiological and physicochemical quality of five traditional Indian fried snacks—Kerala Murukku, Kerala Mixture, Banana Chips, Tapioca Chips, and Achappam—produced in a Food Safety Management System (FSMS)-certified facility over a four-year period (2020–2023). Products were evaluated for moisture, pH, salt content, acid value, and Total Plate Count (TPC). The number of ingredients for each product was recorded from standardized product formulation documents. TPC levels remained within acceptable limits (below 50,000 CFU/g) across all products. Among them, Kerala Mixture consistently showed the highest microbial counts (up to 4.61 log CFU/g) and Achappam the lowest, with no detectable variance (1.00 log CFU/g). Statistically significant year-wise differences (p < 0.05) were observed in all quality parameters. Kerala Mixture showed variation in salt and microbial load; Kerala Murukku varied in moisture, pH, and salt; while Tapioca Chips varied in moisture and salt. PCA identified that TPC, salt content, number of ingredients, and pH were key contributors to product variability. Cluster analysis confirmed Kerala Mixture as the most susceptible product to contamination risk. These findings provide valuable insights into the quality trends within an FSMS-certified environment and highlight the importance of strict post-processing controls.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52816) wydawnictwo ciągłe #52816

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,500
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:14 lipca 2025 08:01
Ostatnia aktualizacja:15 lipca 2025 08:08

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się