Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Potential in vitro antioxidant, anti-inflammatory, antidiabetic, and anticancer effect of arachidonic acid-elicited basil leaves.

Opis bibliograficzny

Potential in vitro antioxidant, anti-inflammatory, antidiabetic, and anticancer effect of arachidonic acid-elicited basil leaves. [AUT. KORESP.] URSZULA ZŁOTEK, [AUT.] KONRAD. A. SZYCHOWSKI, MICHAŁ ŚWIECA. J. Funct. Food. 2017 Vol. 36 s. 290-299, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.jff.2017.07.024
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Functional Foods 2017 Vol. 36, s. 290-299
Rok: 2017
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The study presents the impact of elicitation of basil with 0.01 µM (AA1), 1 µM (AA2) and 100 µM (AA3) arachidonic acid on the content and bioactivity of potentially bioavailable polyphenols. Elevated levels of phenolic compounds correlated with increased biological activity were observed in the extracts from basil (control and elicited) subjected to simulated gastrointestinal digestion in comparison to chemical and standard buffer extracts. Elicitation with AA1 and AA2 resulted in an 3-fold and more than 4-fold increase in the content of potentially bioavailable rosmarinic acid, respectively. In some cases, elicitation with arachidonic acid improved the pro-health properties of the potentially bioaccessible fraction of phenolic compounds. The highest elevation of antioxidant properties (DPPH) of the potentially bioavailable phenolic compounds in extract from elicited with AA3 basil was observed (2-fold increase compared to control). AA3 sample after digestion exhibited also higher LOX inhibition ability (ca. 23%) than the control.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 42264) wydawnictwo ciągłe #42264
PBN ID (hist.): 42264

Metryki

45,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,470
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:28 lipca 2017 07:29
Ostatnia aktualizacja:20 października 2021 12:03

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się