Problem marnowania żywności w opinii mieszkańców Lublina (The problem of wasting food in the opinion of Lublin inhabitants)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Celem pracy było poznanie opinii mieszkańców Lublina na temat przyczyn marno- trawienia żywności. Marnotrawienie żywności pociąga za sobą negatywne skutki ekonomiczne, społeczne i środowiskowe. Na świecie co roku marnuje się ok. 30% wyprodukowanej żywności, zarówno w krajach ubogich, jak i rozwiniętych. Problem ten dotyczy również Polski, gdzie rocznie wyrzuca się ok. 9 mln ton żywności na wszystkich etapach łańcucha żywnościowego, tj. produkcji, dystrybucji i konsumpcji. Z badań własnych wynika, że 67% mieszkańców Lublina przyznaje się do marnowania żywności. Najczęściej wyrzucane są przetwory mleczne, mięso i wędliny, owoce i warzywa oraz pieczywo. Według respondentów do najważniejszych czynników mogących mieć wpływ na zmniejszenie skali marnowania żywności należy zaliczyć głód i niedożywienie oraz wysokie koszty związane z utylizacją odpadów.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 20 stycznia 2017 12:35 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 19 kwietnia 2022 10:46 |