Produkcja bakteriocyn przez szczepy bakterii gram-ujemnych izolowanych od psów i kotów.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Bakterie Gram-ujemne z rodziny Enterobacteriaceae mogą powodować poważne schorzenia ludzi i zwierząt, a wzrost stosowania antybiotyków w hodowli zwierząt przyczynia się do wzrostu lekooporności. Bakteriocyny mają działanie hamujące lub zabójcze dla szczepów blisko spokrewnionych. Ta właściwość sprawia, że wzrosło zainteresowanie bakteriocynami, jako alternatywnymi substancjami dla antybiotyków. Bakterie Gram-ujemne tworzą dwa rodzaje bakteriocyn: kolicyny i mikrocyny. Kolicyny to białka o masie cząsteczkowej wynoszącej 30-80 kDa, natomiast mikrocyny są o wiele mniejszymi białkami, ich masa cząsteczkowa wynosi poniżej 10 kDa. Bakteriocyny wykazują liczne działania cytotoksyczne, a do komórek docelowych dostają się przez pory i kanały w błonie bakterii. Celem doświadczenia było sprawdzenie działania bakteriobójczego bakteriocyn bakterii Gram-ujemnych wyizolowane ze zwierząt: psów i kotów. W badaniach określono wysoką zdolność bakteriobójczą szczepów Escherichia coli 1P i Klebsiella oxytoca Fec 17K. Pozostałe szczepy miały wartość hamującą zbliżoną do szczepu kontrolnego Escherichia coli ATCC 25922
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 16 listopada 2023 12:43 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 16 listopada 2023 12:44 |