Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Projekt potencjalnie probiotycznego napoju mlecznego z dodatkiem nasion ostropestu.

Opis bibliograficzny

Projekt potencjalnie probiotycznego napoju mlecznego z dodatkiem nasion ostropestu. [AUT.] PATRYCJA SKWAREK, JUSTYNA LIBERA, KATARZYNA WOŹNIAK. W: IV Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Rośliny w naukach medycznych i przyrodniczych” 28.05.2021. Abstrakty s. 31-32. Lublin 2021, Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o, 978-83-66861-39-8.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
IV Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Rośliny w naukach medycznych i przyrodniczych” 28.05.2021. Abstrakty, s. 31-32
Wydawca:
Wydawnictwo Naukowe TYGIEL Sp. z o. o.
Rok: 2021
Język: Polski
Charakter formalny: Streszczenie zjazdowe konferencji krajowej
Typ MNiSW/MEiN: inne

Streszczenia

Żywność funkcjonalna na bazie mleka, zawierająca probiotyki, cieszy się ogromną popularnością wśród konsumentów. Badania wskazują, że spożywanie żywności bogatej w bakterie probiotyczne niesie ze sobą wiele korzyści. Mleko jest bowiem dobrą matrycą do rozwoju probiotyków, ze względu na obecność laktozy oraz możliwość jego pasteryzacji, co zniweluje obecną w mleku mikrobiotę środowiskową. Substancje aktywne biologicznie obecne w ostropeście, m.in. sylimaryna, stymulują regenerację komórek wątroby, a więc wzbogacenie napoju probiotycznego w ten składnik może podnieść wartość prozdrowotną napoju. Celem pracy było zaprojektowanie napoju mlecznego o potencjale probiotycznym, w którego technologii wykorzystano mielone nasiona ostropestu plamistego. Materiałem badawczym było mleko świeże pasteryzowane mikrofiltrowane o zawartości tłuszczu 2%, miód pszczeli nektarowy wielokwiatowy, nasiona ostropestu oraz preparat farmaceutyczny Lacidofil® jako kultura starterowa. Produkt zbadano po produkcji oraz podczas chłodniczego przechowywania. Określono wartość pH i barwę oraz liczbę bakterii kwaszących typu mlekowego oraz liczbę drobnoustrojów tlenowych. Napój oceniono także pod względem organoleptycznym. Stwierdzono, że produkt jest akceptowalny organoleptycznie, a zarówno po fermentacji probiotykiem, jaki i podczas przechowywania liczba bakterikwaszących typu mlekowego była wysoka. Napój spełniał wymagania dotyczące minimalnej koncentracji żywych bakterii w mililitrze produktu ustaloną przez WHO/FAO na poziomie 6 log jtk. Nie zaobserwowano też działania antymikrobiologicznego nasion ostropestu, co daje dużą nadzieję na możliwość zastosowania tego dodatku roślinnego. Uzyskane wyniki wskazują, że produkt może stanowić ciekawą alternatywę dla istniejących na rynku napojów mlecznych z probiotykami.

Open Access

Tryb dostępu: witryna wydawcy Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: inna otwarta licencja Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

ISBN: 978-83-66861-39-8
BPP ID: (59, 48598) wydawnictwo zwarte #48598

Metryki

0
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:31 sierpnia 2022 12:17
Ostatnia aktualizacja:31 sierpnia 2022 12:17

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się