Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Prunus spinosa L. pollen - quantity and nutritional quality.

Opis bibliograficzny

Prunus spinosa L. pollen - quantity and nutritional quality. [AUT. KORESP.] MARTA DMITRUK, [AUT.] EWELINA CHRZANOWSKA, MONIKA STRZAŁKOWSKA-ABRAMEK, ERNEST STAWIARZ. Acta Agrobot. 2023 Vol. 76 Article number: 174011, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.5586/aa/174011
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Acta Agrobotanica 2023 Vol. 76, Article number: 174011
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Pollen production and pollen quality in Prunus spinosa L. (Rosaceae), a common early-spring flowering plant from the temperate zone was evaluated. The species is an efficient pollen producer, as it can produce 0.23 mg of pollen per flower and 1.99 g of pollen per 1 m2 of shrub surface, however, the values may differ considerably between seasons. Its pollen contains a high amount of proteins (22.1–34.2%). The total lipid content in the pollen ranged between 2.7 and 3.6%. The presence of omega-3, omega-6, and omega-9 fatty acids was found. Among omega-3 fatty acids, inflammation inhibitors, i.e., α-linolenic acid and arachidonic acid, were detected. The predominant mineral was potassium, followed by calcium and magnesium. P. spinosa pollen is an important ingredient of bee pollen loads containing 89.1–98.2% of Prunus pollen. P. spinosa should be recommended for planting in the agricultural landscape in order to support the early spring diet for pollinators.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51121) wydawnictwo ciągłe #51121

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,100
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:7 listopada 2023 11:13
Ostatnia aktualizacja:25 sierpnia 2025 10:30

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się