Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Puffed cereals with added chamomile – quantitative analysis of polyphenols and optimization of their extraction method.

Opis bibliograficzny

Puffed cereals with added chamomile – quantitative analysis of polyphenols and optimization of their extraction method. [AUT.] TOMASZ BLICHARSKI, [AUT. KORESP.] ANNA ONISZCZUK, [AUT.] MARTA OLECH, TOMASZ ONISZCZUK, AGNIESZKA WÓJTOWICZ, WOJCIECH KRAWCZYK, RENATA NOWAK. AAEM. Ann. Agric. Environ. Med. 2017 Vol. 24 Issue 2 s. 222-228, il., bibliogr., sum. DOI: 10.5604/12321966.1233564
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
ANNALS OF AGRICULTURAL AND ENVIRONMENTAL MEDICINE 2017 Vol. 24 Issue 2, s. 222-228
Rok: 2017
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Introduction. Functional food plays an important role in the prevention, management and treatment of chronic diseases. One of the most interesting techniques of functional food production is extrusion-cooking. Functional foods may include such items as puffed cereals, breads and beverages that are fortified with vitamins, some nutraceuticals and herbs. Due to its pharmacological activity, chamomile flowers are the most popular components added to functional food. Objective. Quantitative analysis of polyphenolic antioxidants, as well as comparison of various methods for the extraction of phenolic compounds from corn puffed cereals, puffed cereals with an addition of chamomile (3, 5, 10 and 20%) and from Chamomillae anthodium. Materials and Methods. Two modern extraction methods – ultrasound assisted extraction (UAE) at 40 °C and 60 °C, as well as accelerated solvent extraction (ASE) at 100 °C and 120 °C were used for the isolation of polyphenols from functional food. Analysis of flavonoids and phenolic acids was carried out using reversed-phase high-performance liquid chromatography and electrospray ionization mass spectrometry (LC-ESI-MS/MS). Results and Conclusions. For most of the analyzed compounds, the highest yields were obtained by ultrasound assisted extraction. The highest temperature during the ultrasonification process (60 °C) increased the efficiency of extraction, without degradation of polyphenols. UAE easily arrives at extraction equilibrium and therefore permits shorter periods of time, reducing the energy input. Furthermore, UAE meets the requirements of ‘Green Chemistry’.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne (CC-BY-NC); Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 42102) wydawnictwo ciągłe #42102
PBN ID (hist.): 42102

Metryki

30,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,116
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:11 lipca 2017 07:27
Ostatnia aktualizacja:8 listopada 2021 12:00

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się