Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Pumpkin (Cucurbita pepo L.) seed oil – cosmetic, food and medical raw material.

Opis bibliograficzny

Pumpkin (Cucurbita pepo L.) seed oil – cosmetic, food and medical raw material. [AUT.] ELIZA WARGALA, EWELINA CHRZANOWSKA, WIKTORIA BERNATEK-SAMORAJ, IZABELA KOT. Herba Pol. 2023 Vol. 69 No. 3 s. 7-14, il., bibliogr., sum. DOI: 10.5604/01.3001.0053.8859
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Herba Polonica 2023 Vol. 69 No. 3, s. 7-14
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Pumpkin (Cucurbita pepo L.) seed oil, as a non-drying oil, is a raw material used in cosmetics, food and medical industries due to its biological and nutritional properties. It is a rich source of phytosterols, protein, polyunsaturated fatty acids and vitamins. This oil exhibits antibacterial, antioxidant and antiinflammatory properties. The oil is used by the cosmetics industry in anti-aging, protective and hair care products due to its bioactive compounds such as tocopherols, phytosterols and phenolic acids, which act as antioxidants. It also has a sunscreen effect, absorbing about 20% of harmful UVB rays.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51059) wydawnictwo ciągłe #51059

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:25 października 2023 08:40
Ostatnia aktualizacja:26 sierpnia 2025 10:31

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się