Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Quality and functional properties of bread containing the addition of probiotically fermented Cicer arietinum.

Opis bibliograficzny

Quality and functional properties of bread containing the addition of probiotically fermented Cicer arietinum. [AUT.] KATARZYNA SKRZYPCZAK, [AUT. KORESP.] ANNA WIRKIJOWSKA, [AUT.] KRZYSZTOF PRZYGOŃSKI, KONRAD TERPIŁOWSKI, AGATA BLICHARZ-KANIA. Food Chem. 2024 Vol. 448 Articel number 139117, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodchem.2024.139117
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD CHEMISTRY 2024 Vol. 448, Articel number 139117
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This study aimed to determine the impact of supplementation with probiotically fermented chickpea (Cicer arietinum L) seeds on the quality parameters and functional characteristics of wheat bread. The addition of chickpea seeds caused significant changes in the chemical composition of the control wheat bread. The legume-supplemented products exhibited higher values of a* and b* color parameters and higher hardness after 24 h of storage than the control. The application of fermented or unfermented chickpeas contributed to an increase in total polyphenol and flavonoid contents, iron chelating capacity, and antioxidant properties of the final product. The variant containing unfermented seeds had the highest riboflavin content (29.53 ± 1.11 µg/100 g d.w.), Trolox equivalent antioxidant capacity (227.02 ± 7.29 µmol·L−1 TX/100 g d.w.), and free radical scavenging activity (71.37 ± 1.30 % DPPH inhibition). The results of this preliminary research have practical importance in the production of innovative bakery products with potential properties of functional food.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51589) wydawnictwo ciągłe #51589

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
9,800
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:19 kwietnia 2024 14:46
Ostatnia aktualizacja:14 stycznia 2025 14:23

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się