Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Quality assessment of honey powders obtained by high- and low-temperature spray drying.

Opis bibliograficzny

Quality assessment of honey powders obtained by high- and low-temperature spray drying. [AUT. KORESP.] ALEKSANDRA JEDLIŃSKA, [AUT.] ARTUR WIKTOR, DOROTA WITROWA-RAJCHERT, DOROTA DEREWIAKA, RAFAŁ WOŁOSIAK, ARKADIUSZ MATWIJCZUK, A[GNIESZKA] NIEMCZYNOWICZ, KATARZYNA SAMBORSKA. Appl. Sci.-Basel 2021 Vol. 11 Iss. 1 Article number 224, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/app11010224
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Applied Sciences 2021 Vol. 11 Iss. 1, Article number 224
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The paper aimed to compare the quality of rapeseed and honeydew honey powders, obtained by two methods of spray drying—traditional at a high temperature (inlet air 180 °C) and innovative low-temperature spray drying with the use of dehumidified air as a drying medium (inlet air 75 °C). Total polyphenol content, antioxidant activity, and the content and types of aromatic compounds were determined. In addition, Fourier-transform infrared spectroscopy (FTIR) coupled with chemometrics analyses was done. Powders obtained by the low-temperature spray drying method (with dehumidified air) were characterized by a higher content of polyphenols, antioxidant activity, and aromatic compounds, compared to powders obtained by the traditional method. Honeydew honey compared to rapeseed honey was characterized by a higher content of polyphenols, antioxidant activity, and composition of aromatic compounds. The results proved that the production method had a higher impact on the final properties of powders than the type of honey.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48570) wydawnictwo ciągłe #48570

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,838
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:16 sierpnia 2021 14:05
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:04

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się