Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Quality control of mint species based on UV-VIS and FTIR spectral data supported by chemometric tools.

Opis bibliograficzny

Quality control of mint species based on UV-VIS and FTIR spectral data supported by chemometric tools. [AUT. KORESP.] KAMILA KUCHARSKA-AMBROŻEJ, AGNIESZKA MARTYNA, [AUT.] JOANNA KARPIŃSKA, ANNA KIEŁTYKA-DADASIEWICZ, ALEKSANDRA KUBAT-SIKORSKA. Food Control 2021 Vol. 129 Article number 108228, il., bibliogr. DOI: 10.1016/j.foodcont.2021.108228
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD CONTROL 2021 Vol. 129, Article number 108228
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Mints are valued for their specific essential oil used in food, pharmaceutical and cosmetic industry. Chemical compounds differing between species, cause changes in medicinal/pharmacological properties, antioxidant activities or smell sensations. For this reason fast procedure for quality control of at least two most popular mint species, peppermint and spearmint, is the issue at hand. UV-VIS spectrophotometry and FTIR-ATR spectroscopy were used for recording the spectral fingerprints of a collection of more than 20 mint varieties harvested in three periods. Two-step chemometric approach for mints quality control involved SIMCA (Soft Independent Modeling of Class Analogy) to filter out species other than peppermint and spearmint. The samples suspected to be either peppermint or spearmint underwent final discrimination using adequate discrimination tools PLS-DA (Partial Least Squares-Discriminant Analysis) or SVM (Support Vector Machines). The model performance ranged between 60 and 80% depending on spectroscopic data used for model training and the harvest season.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48384) wydawnictwo ciągłe #48384

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
6,652
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:9 czerwca 2021 10:59
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:03

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się