Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Quince seeds as a potential source of mineral and biological active compounds.

AUT. ANNA KRZEPIŁKO, AUT. KORESP. ROMAN PRAŻAK.

Opis bibliograficzny

Quince seeds as a potential source of mineral and biological active compounds. [AUT.] ANNA KRZEPIŁKO, [AUT. KORESP.] ROMAN PRAŻAK. J. Elem. 2023 Vol. 28 Nr 1 s. 107-122, il., bibliogr., sum. DOI: 10.5601/jelem.2022.27.3.2317
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Elementology 2023 Vol. 28 Nr 1, s. 107-122
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Seeds of fruit shrubs are herbal material of relatively low popularity and a narrow range of applications. The aim of the study was to assess selected quality characteristics of the seeds of two species of flowering quince – Chaenomeles japonica cv. Nicoline and C. × superba cv. Fascinacion. Determination of the content of selected minerals showed that the seeds of C. japonica contained more potassium, iron, manganese and copper and less calcium than C. × superba. The antioxidant and antimicrobial properties of the seeds were tested in ethanol and ethanol-water extracts. For both species, the total phenolic content in the ethanol extract was statistically significantly higher than in the ethanol-water extract. This was not true of the content of antioxidants measured by the ABTS and DPPH methods. The total phenolic and antioxidant content in the seeds was much higher in C. × superba than in C. japonica. The highest phenolic content in the seeds was 51.49 mg GAE 100 g-1 DW for C. × superba and 8.63 mg GAE 100 g-1 DW for C. japonica. The total antioxidant content measured by the ABTS method in the seeds of C. japonica was 1.69 and 3.38 mmol TE 100 g-1 DW in the E and EW extracts, respectively, while in the seeds of Ch. × superba it was 18.22 and 18.78 mmol TE 100 g-1 DW. Measured by the DPPH method, it ranged from 1.76 to 11.34 mmol TE 100 g-1 DW, depending on the species. The antibacterial properties of the seeds, i.e. the susceptibility of bacterial strains to the seed extracts, were assessed by the disc diffusion method. The ability of extracts of C. × superba seeds to inhibit bacterial growth proved much greater than that of extracts of C. japonica seeds. In the case of both Chaenomeles species, the most susceptible bacteria were Enterobacter aerogenes and Enterococcus faecalis, whereas Salmonella enterica, Serratia marcescens and Escherichia coli were not susceptible to extracts of C. japonica seeds. Higher antibacterial activity against E. aerogenes and E. faecalis was observed for the ethanol extract, in which it surpassed the activity in ethanol-water extract. The study showed that the seeds of both Chaenomeles species contain valuable minerals and phytocompounds with antioxidant and antimicrobial properties.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach (CC-BY-NC-SA) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50550) wydawnictwo ciągłe #50550

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,700
Impact Factor
Q4
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:27 kwietnia 2023 09:34
Ostatnia aktualizacja:1 lipca 2024 09:35

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się