Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Raman studies of gluten proteins aggregation induced by dietary fibres.

Opis bibliograficzny

Raman studies of gluten proteins aggregation induced by dietary fibres. [AUT.] AGNIESZKA NAWROCKA, MONIKA SZYMAŃSKA-CHARGOT, ANTONI MIŚ, RADOSŁAW KOWALSKI, WIESŁAW I. GRUSZECKI. Food Chem. 2016 Vol. 194 86-94, il. bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodchem.2015.07.132
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD CHEMISTRY 2016 Vol. 194, 86-94
Rok: 2016
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Interactions between gluten proteins and dietary fibre preparations are crucial in the baking industry. The addition of dietary fibre to bread causes significant reduction in its quality which is influenced by changes in the structure of gluten proteins. Fourier transform Raman spectroscopy was applied to determine changes in the structure of gluten proteins modified by seven dietary fibres. The commercially available gluten proteins without starch were mixed with the fibres in three concentrations: 3%, 6% and 9%. The obtained results showed that all fibres, regardless of their origin, caused the same kind of changes i.e. decrease in the α-helix content with a simultaneous increase in the content of antiparallel-β-sheet. The results indicated that presence of cellulose was the probable cause of these changes, and lead to aggregation or abnormal folding of the gluten proteins. Other changes observed in the gluten structure concerning β-structures, conformation of disulphide bridges, and aromatic amino acid environment, depended on the fibres chemical composition.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 38216) wydawnictwo ciągłe #38216
PBN ID (hist.): 38216

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,529
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:28 czerwca 2016 11:53
Ostatnia aktualizacja:17 sierpnia 2021 13:40

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się