Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Redox and immunological status of turkeys fed diets with different levels and sources of copper.

Opis bibliograficzny

Redox and immunological status of turkeys fed diets with different levels and sources of copper. [AUT.] JAN JANKOWSKI, KRZYSZTOF KOZŁOWSKI, KATARZYNA OGNIK, ZENON ZDUŃCZYK, [AUT. KORESP.] JERZY JUŚKIEWICZ. Ann. Anim. Sci. 2019 Vol. 19 Iss. 1 s. 215-227, il., bibliogr. sum. DOI: 10.2478/aoas-2018-0054
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Annals of Animal Science 2019 Vol. 19 Iss. 1, s. 215-227
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

This study performed on turkeys aged 1 to 98 days aimed to investigate whether different dietary inclusion levels (20, 10, 2 mg kg-1) of copper nanoparticles (Cu-NP) as a substitute for copper sulphate (Cu-SUL) affect redox and immunological status of turkeys’ tissues. No significant differences in the final body weights of turkeys were found across the dietary treatments. A comparison of the physiological effects of Cu-NP and Cu-SUL revealed equivocal metabolic responses including decreased superoxide dismutase (SOD) activity in the liver, increased SOD and catalase activities in breast muscles, decreased total glutathione concentrations in breast muscles, and decreased plasma IgY concentrations. An analysis of the antioxidant and immune status parameters in the blood, liver and breast meat of turkeys indicates that 10 mg/kg is the optimal inclusion level of additional Cu. Both two-fold higher and five-fold lower Cu supplementation levels have a negative influence on selected parameters of the antioxidant and immune status of birds. Lower supplementation levels of Cu-NP (2 and 10 mg/kg) exert similar physiological effects to Cu-SUL, whereas higher addition of Cu-NP (20 mg/kg) may negatively affect selected redox parameters and stimulate the synthesis of the proinflammatory cytokine IL-6. The results of the present study indicate that further research is needed to establish the actual dietary requirements for Cu in turkeys and the efficacy of nanoparticles as a new additional Cu source in turkey nutrition.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 44919) wydawnictwo ciągłe #44919

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,572
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:12 lutego 2019 13:10
Ostatnia aktualizacja:22 grudnia 2021 12:56

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się