Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Release kinetics and antimicrobial properties of the potassium sorbate-loaded edible films made from pullulan, gelatin and their blends.

Opis bibliograficzny

Release kinetics and antimicrobial properties of the potassium sorbate-loaded edible films made from pullulan, gelatin and their blends. [AUT. KORESP.] DARIUSZ KOWALCZYK, [AUT.] MONIKA KORDOWSKA-WIATER, MONIKA KARAŚ, EMIL ZIĘBA, MONIKA MĘŻYŃSKA, AGNIESZKA WIĄCEK. Food Hydrocoll. 2020 Vol 101 Article 105539, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodhyd.2019.105539
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD HYDROCOLLOIDS 2020 Vol 101, Article 105539
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

In this study, the effect of increasing concentrations (0, 0.5, 1, 2% w/w) of potassium sorbate (KS) on the release and antimicrobial properties of edible films based on pullulan (PUL), gelatin (GEL) and their blends (75/25, 50/50, and 25/75) was investigated. The 75/25 and 50/50 polymer mixtures separated into GEL-rich microspheres. The biggest microscopic domains were formed at equal amounts of the polymers. As verified by Fourier-transform infrared spectroscopy, the blending did not cause any chemical changes within the functional groups of PUL and GEL. Release of KS from the PUL- and GEL-rich carriers was primarily due to dissolution and swelling of the polymer matrix, respectively. Consequently, basing on time required for 50% release, the GEL100 film offered at least 2.5 times slower release of KS compared to the PUL100 carrier. The gradual replacement of PUL with GEL tended to decrease KS release rate. The large microspheres of the PUL50/GEL50 films gave release profile similar to the blend system with higher GEL content. The KS diffusion mechanism was found to be Quasi-Fickian. The Weibull models were suitable for the efficient simulation of KS release from the films. At the lowest KS concentration (0.5%), the PUL-rich film-forming solutions (FFSs) tended to have the weakest antibacterial activity, likely due to their high pH values, as well as PUL-KS hydrogen bonding interactions. The FFSs with high levels of KS (2%) exhibited strong inhibitory effects on A. alternata, B. cinerea, P. notatum, S. cerevisiae, and K. apiculata.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 46318) wydawnictwo ciągłe #46318

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
9,147
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:17 stycznia 2020 10:10
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się