Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Równowaga na rynku cukru w Unii Europejskiej pod wpływem reformy tego rynku (The influence of the European Union sugar reform on the market balance)

Opis bibliograficzny

Równowaga na rynku cukru w Unii Europejskiej pod wpływem reformy tego rynku (The influence of the European Union sugar reform on the market balance). [AUT.] ANNA BUDZYŃSKA. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, E Agric. 2016 Vol. 71 Nr 2 53-63, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.24326/as.2016.2.5
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2016
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Polski:

Celem badań niniejszego opracowania stała się ocena realizacji głównego celu reformy rynku cukru w Unii Europejskiej, jakim było zmniejszenie podaży cukru i dostosowanie jej do popytu zgłaszanego przez konsumentów na tym rynku. Rynek cukru w UE charakteryzował się wysoką nadwyżką podaży nad popytem, co przyczyniało się do kumulacji zapasów cukru, oraz wysokimi cenami na rynku wewnętrznym, co z kolei powodowało małą konkurencyjność na światowym rynku i wymuszało konieczność dotowania unijnego eksportu, a przez to przyczyniało się do jego wzrostu, pomimo braku rentowności. Z uwagi na fakt, że rynek ten funkcjonuje na podstawie decyzji administracyjnych, w 2006 r. wprowadzono reformę rynku cukru, która miała doprowadzić do poprawy konkurencyjności unijnego rynku cukru na arenie międzynarodowej, a na unijnym rynku przyczynić się do zrównoważenia popytu z podażą. Przeprowadzone badania pozwalają pozytywnie ocenić reformę rynku cukru w UE, ponieważ nadprodukcja cukru została zahamowana i wolumen produkowanego cukru dostosowano do zapotrzebowania zgłaszanego przez uczestników unijnego rynku.

Angielski:

The paper discusses the problem concerning the balance between supply and demand on the sugar market in the European Union. In the past there was surplus sugar production and stock accumulation, high prices on internal market, which caused small competitiveness on the world market. The European export had to be subsidized. The sugar supply is regulated by law, which is why in the year 2006 the sugar market reform was implemented. The aim of reforming the European Union’s sugar policy is adjusting production to demand and improving the competi-tiveness of the European Union’s sugar market on the world market. The objective of this paper is assessing the achievement of the main goal of the reform.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 38495) wydawnictwo ciągłe #38495
PBN ID (hist.): 38495

Metryki

9,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:28 lipca 2016 11:48
Ostatnia aktualizacja:7 kwietnia 2022 12:17

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się