Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Rozwój roślin oraz skład chemiczny olejku eterycznego krwawnika pospolitego (Achillea millefolium L.) uprawianego w warunkach klimatu umiarkowanego.

Opis bibliograficzny

Rozwój roślin oraz skład chemiczny olejku eterycznego krwawnika pospolitego (Achillea millefolium L.) uprawianego w warunkach klimatu umiarkowanego. [AUT. KORESP.] GRAŻYNA ZAWIŚLAK, [AUT.] RENATA NURZYŃSKA-WIERDAK. Annales Horticulturae 2017 Vol. 27 Nr 1 s. 31-38, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.24326/ah.2017.1.4
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2017
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Krwawnik pospolity (Achillea millefolium L.) jest gatunkiem zróżnicowanym morfologicznie oraz chemicznie. Prezentowane badania dotyczyły dynamiki wzrostu oraz składu chemicznego olejku eterycznego krwawnika w pierwszym roku wegetacji. Rozsadę krwawnika posadzono w pole w połowie maja, a ziele zebrano w fazie kwitnienia na początku sierpnia. W wysuszonym (35°C) surowcu oznaczono zawartość olejku eterycznego i określono jego skład chemiczny (GC-MS/MS). Rośliny krwawnika uprawiane w warunkach klimatu umiarkowanego w pierwszym roku wegetacji odznaczają się dość intensywnym wzrostem, wytwarzają pędy kwiatostanowe, ale nie osiągają znacznej wielkości. W badanym olejku eterycznym frakcja węglowodorów monoterpenowych stanowiła 30,14%, a frakcja węglowodorów seskwiterpenowych – 24,34%. W olejku dominował β-pinen (19,32%) i chamazulen (14,41% ).

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 42515) wydawnictwo ciągłe #42515

Metryki

6,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:3 października 2017 10:12
Ostatnia aktualizacja:3 lutego 2022 13:14

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się