Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Rye grains and the soil derived from under the organic and conventional rye crops as a potential source of biological agents causing respiratory diseases in farmer.

Opis bibliograficzny

Rye grains and the soil derived from under the organic and conventional rye crops as a potential source of biological agents causing respiratory diseases in farmer. [AUT.] WIOLETTA ŻUKIEWICZ-SOBCZAK, GRAŻYNA CHOLEWA, EWELINA KRASOWSKA, JOLANTA CHMIELEWSKA-BADORA, JACEK ZWOLIŃSKI, PAWEŁ SOBCZAK. Postępy Dermatol. Alergol. 2013 Nr XXX nr 6 s. 373-380, il., bibliogr., sum. DOI: 10.5114/pdia.2013.39436
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Postępy Dermatologii i Alergologii 2013 Nr XXX nr 6, s. 373-380
Rok: 2013
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Introduction: Due to the specific work environment, farmers are exposed to various biological occupational hazard. Among these factors significant are fungi present in the grain and also in the soil. The fungi may be the cause of human diseases including skin infections, asthma, allergic rhinitis and many others. Aim: The aim of this study was to quantify and identify species of fungi colonizing rye grain samples and the soil under cultivation. Material and methods: The material consisted of grain and soil samples from two agricultural systems: organic and conventional.To determine the concentration and composition of fungi in collected samples, two media: Malt Agar (MA, Becton, Dickinson and Company) and Potato Dextrose Agar (PDA, Becton, Dickinson and Company) were used.The composition of species in fungal flora was determined using macroscopic and microscopic methods. The isolates of fungi were ranked in the appropriate classes of biosafety BSL. Results: The most frequently isolated fungi from organic rye grain, regardless of the media used, were species: Aureobasidium pullulans and Alternaria alternata. In conventional farms, most species isolated from rye grain were: Aureobasidium pullulans, Cladosporium oxysporum, Alternaria alternata and yeast-like fungi. Most often species isolated from the soil was Penicillium citreo-viride. Conclusions: All the results of the research demonstrate the potential hazard to the health of people working in agriculture. Significant exposure of this professional group is associated with the presence of harmful biological agents present in the grain and soil from its cultivation.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach (CC-BY-NC-SA) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 33820) wydawnictwo ciągłe #33820
PBN ID (hist.): 33820

Metryki

15,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:17 grudnia 2014 16:27
Ostatnia aktualizacja:28 kwietnia 2021 08:31

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się