Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Secondary metabolites of Phaseoli pericarpium.

Opis bibliograficzny

Secondary metabolites of Phaseoli pericarpium. [AUT. KORESP.] HELENA ŁABUDA, [AUT.] HALINA BUCZKOWSKA, RAFAŁ PAPLIŃSKI, AGNIESZKA NAJDA. Acta Sci Pol., Hortorum Cultus 2017 Nr 16 (6) s. 187-200, il., bibliogr., sum. DOI: 10.24326/asphc.2017.6.17
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Rok: 2017
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The pericarp of common bean Phaseoli Pericarpium syn. Fructus Phaseoli sine semine, is a medicinal raw material that has been long used in traditional folk medicine as an antidiabetic drug and now it is a pharmacopoeial material that belongs to one of the most frequently used plant raw materials that support treatment of diabetes. The aim of this study was to characterize the morphological characteristics of Phaseoli Pericarpium of over a dozen bean cultivars and to determine the content of phenolic compounds and the antioxidant properties of pericarp extracts. Bean pericarp used for phytochemical analysis came from field experiments conducted over the period 2010–2011. The experimental material consisted of white-flowered varieties of common bean – 5 cultivars and of runner bean – 6 cultivars. The bean pericarp, Phaseoli Pericarpium, was characterized by a high content of secondary metabolites: phenolic acids, flavonoids and tannins, whereas the pericarp extracts also exhibited antioxidant activity in scavenging DPPH. The pericarp of common bean was found to show high variation (V – 40.8%) in phenolic acid content, whereas the runner bean pericarp was characterized by high variation V (45.1%) in flavonoid content. Among the common bean cultivars studied, the pericarp of cv. ‘Laponia’ showed the greatest accumulation of biologically active substances – phenolic acids (CAE) – 0.18 mg·g–1 DM, flavonoids (QE) – 13.2 mg·100 g–1 DM, and tannins 3.43% DM. Likewise, the pericarp of the ‘Felicja’ runner bean cultivar stood out in terms of the accumulation of these compounds, as it contained the following amounts: phenolic acids – 0.33 mg·g–1 DM, flavonoids (QE) – 10.8 mg·100 g–1 DM, and tannins – 2.72% DM.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 43056) wydawnictwo ciągłe #43056

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,448
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:2 stycznia 2018 11:58
Ostatnia aktualizacja:17 czerwca 2022 13:35

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się