Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Selected metabolic, epigenetic, nitration and redox parameters in turkeys fed diets with different levels of arginine and methionine.

Opis bibliograficzny

Selected metabolic, epigenetic, nitration and redox parameters in turkeys fed diets with different levels of arginine and methionine. [AUT.] ZUZANNA CAŁYNIUK, DARIUSZ MIKULSKI, MAGDALENA KRAUZE, [AUT. KORESP.] KATARZYNA OGNIK, [AUT.] JAN JANKOWSKI. Ann. Anim. Sci. 2022 Volume 22 Issue 2 s. 601-612, il., bibliogr. sum. DOI: 10.2478/aoas-2021-0069
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Annals of Animal Science 2022 Volume 22 Issue 2, s. 601-612
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

the amino acid guidelines formulated by british united turkeys postulate higher levels of lysine (lys) in turkey diets than those recom-mended by the National Research Council. However, any modifications in the Lys content of turkey diets should be accompanied by changes in the inclusion rates of other amino acids, including methionine (met) and arginine (arg). the research hypothesis postulates that the appropriate inclusion levels and ratios of arginine and methionine in turkey diets with high lysine content can improve the anti-oxidant status of turkeys without compromising their metabolism. The aim of this study was to determine the influence of different Arg and met ratios in lys-rich diets on biochemical indicators, redox status and epigenetic changes in turkeys. the turkeys were assigned to six groups with eight replicates per group and 18 birds per replicate. Six feeding programs, with three dietary arg levels (90%, 100% and 110%) and two dietary met levels (30% and 45%) relative to dietary lys content were compared. during each of the four feeding phases, birds were fed ad libitum isocaloric diets with high lys content. our results show that in growing turkeys fed diets with high lys content, the inclusion rate of arg can be set at 90% of lys content with no negative effects on their antioxidant status, metabolism or performance. diets with high arg content (110% lys) are not recommended due to the risk of lipid and protein damage, and an undesirable increase in insulin and t4 levels. regardless of dietary arg levels, an increase in the met inclusion rate from 30% to 45% of lys content minimizes the oxidation of lipids, proteins and dna, and increases the antioxidant defense potential of turkeys

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: przed opublikowaniem

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49521) wydawnictwo ciągłe #49521

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,900
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:6 czerwca 2022 13:11
Ostatnia aktualizacja:29 czerwca 2023 17:07

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się