Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Serum fatty acid contents and their relationships with bone quality indices and bone metabolism markers in male and female silver foxes (Vulpes vulpes).

Opis bibliograficzny

Serum fatty acid contents and their relationships with bone quality indices and bone metabolism markers in male and female silver foxes (Vulpes vulpes). [AUT.] MARCIN R. TATARA, IWONA ŁUSZCZEWSKA-SIERAKOWSKA, RENATA PYZ-ŁUKASIK. Folia Biol. (Krak.) 2019 Vol. 67 Nr 2 s. 85-97, il., bibliogr, sum. DOI: 10.3409/fb_67-2.09
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOLIA BIOLOGICA-KRAKOW 2019 Vol. 67 Nr 2, s. 85-97
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Fatty acids are crucial in order to obtain optimal peak bone mass. The composition of fatty acids in 8-month-old, healthy silver foxes and their interrelationships with the morphological, densitometric, and mechanical properties of the mandible and bone metabolism markers was studied. We used gas chromatography and the ELISA and EIA methods to evaluate the biochemical profile of the serum. Quantitative computed tomography, dual-energy X-ray absorptiometry, and the three-point bending test were used for mandible evaluation. In males, elaidic acid content was lower by 3.21%, while oleic acid content was higher by 4.87% when compared to females (p<0.05). With the exception of stearic acid found in saturated fatty acids, the concentrations of caprylic, capric, palmitic, and heptadecanoic acids and the total sum of saturated fatty acids have shown only negative correlations with bone formation markers, and the morphological and densitometric properties of the mandible. Monounsaturated fatty acids (heptadecenoic and eicosenoic acids) were both positively and negatively correlated with bone properties, while erucic, elaidic and oleic acids showed only positive correlations with bone traits and bone formation markers (p<0.05). Among the polyunsaturated fatty acids, linolenic and arachidonic acids were negatively correlated with densitometric parameters, while linoleic acid showed the highest number of positive correlations with densitometric and mechanical properties (p<0.05). Eighteen-carbon-chain fatty acids were mainly positively correlated with the morphological, densitometric and mechanical properties of the mandible. The most positive implications for bone metabolism and bone properties, in regard to fatty acids, may be ascribed to oleic and linoleic acids. The elaborated experimental model may serve for further studies on bone metabolism regulation in monogastric mammals using dietary modifications of fatty acid content.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45822) wydawnictwo ciągłe #45822

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,533
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:16 września 2019 13:18
Ostatnia aktualizacja:21 czerwca 2022 14:28

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się