Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Slaughter value and meat quality of fattening pigs in relation to genotype at the MYOG locus.

Opis bibliograficzny

Slaughter value and meat quality of fattening pigs in relation to genotype at the MYOG locus. [AUT.] MAREK BABICZ, MAGDALENA SZYNDLER-NĘDZA, [AUT. KORESP.] KINGA KROPIWIEC-DOMAŃSKA, [AUT.] MAGDALENA MOCZULSKA, SZYMON KINDER, JAKUB KACZYŃSKI, EWELINA STASZCZAK. Med. Weter. 2025 Vol. 81 nr 3 s. 128-132, il., bibliogr., sum. DOI: 10.21521/mw.6986
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to determine the quality of carcasses, technological and consumption suitability of raw slaughter material in relation to crossbred fatteners of selected breeds of pigs with known genotype at the MYOG locus. The experiment used 90 crossbred fattening pigs of the breeds Polish Large White (PLW), Polish Landrace (PL), Duroc, Pietrain, with known genotype at the MYOG locus. The polymorphism of the MYOG gene was determined by the PCR-RLFP method, using the restriction enzyme MspI. Relationships between individual MYOG genotypes and carcass lean and fat content, as well as physical characteristics and chemical composition of loin and ham were determined. It was found that fatteners with the AA genotype had the highest loin eye height and the highest weight of whole ham and ham without skin. It was also noted that the loins and hams of fatteners with the AA genotype contained the highest amount of free water. In contrast, loins with significantly higher fat content compared to the other genotypes were obtained from fattening pigs with genotype BB, while at the same time proving to be the most caloric.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Na Tych Samych Warunkach (CC-BY-SA) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52638) wydawnictwo ciągłe #52638

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,400
Impact Factor
Q4
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:7 maja 2025 08:13
Ostatnia aktualizacja:7 maja 2025 08:14

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się