Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Snail mucus as an innovative ingredient used in the cosmetology and medical industry (Śluz ślimaka jako innowacyjny składnik stosowany w kosmetologii i medycynie)

Opis bibliograficzny

Snail mucus as an innovative ingredient used in the cosmetology and medical industry (Śluz ślimaka jako innowacyjny składnik stosowany w kosmetologii i medycynie). [AUT.] ELIZA WARGALA, AGNIESZKA ZALEWSKA, MARTYNA SŁAWSKA, IZABELA KOT. Aesthet. Cosmetol. Med. 2023 Vol.12 Issue 2 s. 45-49. DOI: 10.52336/acm.2023.001
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Aesthetic Cosmetology and Medicine 2023 Vol.12 Issue 2, s. 45-49
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Snail slime is obtained from Helix aspersa Müller and H. aspersa var. maxima. Two types of mucus are obtained: lymosine and cryptosine, the one used in medicine and cosmetology. The work aimed to present the method of obtaining snail slime, to analyze its qualitative and quantitative composition and properties based on literature data. This raw material, in addition to antibacterial, antifungal, antimicrobial, antiviral and anticancer properties, also has antioxidant, regenerative, stimulating, moisturizing, nourishing, cleansing, anti-wrinkle and sunscreen properties. This gives the opportunity to widely use mucus in the cosmetic and medical industries.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50558) wydawnictwo ciągłe #50558

Metryki

5,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:8 maja 2023 11:48
Ostatnia aktualizacja:19 lipca 2023 11:10

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się