Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Spectroscopic, mineral, and antioxidant characteristics of blue colored powders prepared from cornflower aqueous extracts.

Opis bibliograficzny

Spectroscopic, mineral, and antioxidant characteristics of blue colored powders prepared from cornflower aqueous extracts. [AUT. KORESP.] RENATA RÓŻYŁO, MONIKA SZYMAŃSKA-CHARGOT, [AUT.] URSZULA GAWLIK-DZIKI, DARIUSZ DZIKI. Food Chem. 2021 Vol. 346 Article number 128889, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.foodchem.2020.128889
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
FOOD CHEMISTRY 2021 Vol. 346, Article number 128889
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The present study aimed to prepare blue colored powders from an aqueous extract of cornflower petals. Low temperature (4 °C) aqueous extraction (1:20) and microencapsulation by freeze-drying were performed. A mixture of stabilizers (maltodextrin, guar gum, and lecithin) in a proportion of 10% to the amount of extract was used. The results indicated that the addition of 2% and 4% guar gum to maltodextrin (8–6%) significantly increased the efficiency of the process, but 4% guar gum caused the formation of amorphous particles; therefore, 2% guar gum addition was found to be the most optimal. The FT-IR and FT-Raman band characteristics for guar gum, lecithin, and maltodextrin dominated over those for anthocyanins contained in the powders made from cornflower petals. The blue powders had total phenolic content of 19.5–26.6 mg GAE/g DW. The antioxidant activity of the prepared powders measured by ABTS, CHEL, OH, and RED was high.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48325) wydawnictwo ciągłe #48325

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
9,231
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:19 maja 2021 08:37
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:06

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się