Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Spontaneously fermented fruiting bodies of Agaricus bisporus as a valuable source of new isolates of lactic acid bacteria with functional potential.

Opis bibliograficzny

Spontaneously fermented fruiting bodies of Agaricus bisporus as a valuable source of new isolates of lactic acid bacteria with functional potential. [AUT. KORESP.] KATARZYNA SKRZYPCZAK, [AUT.] KLAUDIA GUSTAW, EWA JABŁOŃSKA-RYŚ, ANETA SŁAWIŃSKA, WALDEMAR GUSTAW, STANISŁAW WINIARCZYK. Foods 2020 Vol. 9 Issue 11 Article no. 1631, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/foods9111631
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Foods 2020 Vol. 9 Issue 11, Article no. 1631
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the investigation was the identification and initial study of lactic acid bacteria (LAB) isolated from spontaneously fermented (at 28 °C for 5 days) fruiting bodies of white button mushrooms (Agaricus bisporus). The isolated LAB were preliminarily characterized applying the MALDI-TOF Biotyper. Moreover, further phenotypical, genotypical characteristics as well as some functional and technological properties of the selected microorganisms (including the ability to produce exopolysaccharides, cell hydrophobicity, resistance to low pH, and bile salt) were also analyzed. Among autochthonous LAB (isolated from the tested mushroom raw material), Leuconostoc mesenteroides predominated in spontaneously fermented A. bisporus, while Lactiplantibacillus paraplantarum, Lactiplantibacillus plantarum, and Lactococcus lactis were less abundant. The highest dynamics of acidification of the mushroom material were exhibited by isolates EK55 and EK4 that, after 24 h of incubation, were able to decrease the pH of the raw material up to 5.06 ± 0.021 and 5.17 ± 0.015, respectively. Furthermore, the analysis of bacterial cell hydrophobicity indicated that the highest values of this parameter were noted for L. plantarum isolates EK12 (29.59 ± 0.7%), EK55 (28.75 ± 0.551%), and EK5 (27.33 ± 1.516%). It was revealed some of the analyzed LAB (especially isolates L. plantarum EK55 and L. paraplantarum EK4) exhibited functional and technological potential that might be used in the formulation of novel starter cultures.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47603) wydawnictwo ciągłe #47603

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,350
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:18 grudnia 2020 13:08
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się