Stężenie amoniaku w pomieszczeniach hodowlanych w trakcie tuczu trzody chlewnej (The level of ammonia in the piggery during the fattening of pigs)
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Celem prowadzonych badań było określenie emisji amoniaku z pomieszczeń ho- dowlanych trzody chlewnej. W trakcie badań na fermie znajdowało się 500 macior, 800 warchla- ków i 1200 tuczników w pomieszczeniach z odmiennym systemem utrzymania. Próbki powietrza pobierano w każdym pomieszczeniu w 3 punktach pomiarowych przenośnym aspiratorem wielo- gazowym MX6 IBRID. Analizując uzyskane wielkości, otrzymano dobowy wskaźnik emisji amo- niaku w pomieszczeniach z warchlakami na poziomie 76,69 g na dobę, zaś w pomieszczeniach z tucznikami 41,19 g na dobę. Stwierdzone stężenia amoniaku w trakcie produkcji trzody chlewnej były w dolnym zakresie podawanym przez innych autorów. Pomimo znacznej redukcji uwalniania tego gazu, nadal konieczne jest monitorowanie jego stężeń w budynkach trzody chlewnej, tak aby jak najlepiej ograniczać jego szkodliwe oddziaływanie na zdrowie zwierząt i stan ekosystemów.
Open Access
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 20 stycznia 2017 12:20 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 19 kwietnia 2022 10:42 |