Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Stężenie amoniaku w pomieszczeniach hodowlanych w trakcie tuczu trzody chlewnej (The level of ammonia in the piggery during the fattening of pigs)

Opis bibliograficzny

Stężenie amoniaku w pomieszczeniach hodowlanych w trakcie tuczu trzody chlewnej (The level of ammonia in the piggery during the fattening of pigs). [AUT.] BOŻENA NOWAKOWICZ-DĘBEK, ŁUKASZ WLAZŁO, BEATA STASIŃSKA, PAWEŁ KRZACZEK, HANNA BIS-WENCEL, WIOLETTA WNUK. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2016 Vol. 34 nr 4 49-54, il., bibliogr.,sum., streszcz.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2016
Język: Polski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Celem prowadzonych badań było określenie emisji amoniaku z pomieszczeń ho- dowlanych trzody chlewnej. W trakcie badań na fermie znajdowało się 500 macior, 800 warchla- ków i 1200 tuczników w pomieszczeniach z odmiennym systemem utrzymania. Próbki powietrza pobierano w każdym pomieszczeniu w 3 punktach pomiarowych przenośnym aspiratorem wielo- gazowym MX6 IBRID. Analizując uzyskane wielkości, otrzymano dobowy wskaźnik emisji amo- niaku w pomieszczeniach z warchlakami na poziomie 76,69 g na dobę, zaś w pomieszczeniach z tucznikami 41,19 g na dobę. Stwierdzone stężenia amoniaku w trakcie produkcji trzody chlewnej były w dolnym zakresie podawanym przez innych autorów. Pomimo znacznej redukcji uwalniania tego gazu, nadal konieczne jest monitorowanie jego stężeń w budynkach trzody chlewnej, tak aby jak najlepiej ograniczać jego szkodliwe oddziaływanie na zdrowie zwierząt i stan ekosystemów.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 40576) wydawnictwo ciągłe #40576
PBN ID (hist.): 40576

Metryki

7,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:20 stycznia 2017 12:20
Ostatnia aktualizacja:19 kwietnia 2022 10:42

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się