Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Studies of the variability of biologically active compounds and antioxidant activity in organically, biodynamically, and naturally grown and fermented fireweed (Chamerion angustifolium (L.) Holub) Leaves.

Opis bibliograficzny

Studies of the variability of biologically active compounds and antioxidant activity in organically, biodynamically, and naturally grown and fermented fireweed (Chamerion angustifolium (L.) Holub) Leaves. [AUT.] MARIUS LASINSKAS, ELVYRA JARIENÉ, JURGITA KULAITIENE, NIJOLĖ VAITKEVIČIENĖ, ERIKA JAKIENĖ, DOMINIKA SKIBA, EWELINA HALLMANN. Plants 2023 Vol. 12 Iss. 12 Article number 2345, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/plants12122345
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Plants 2023 Vol. 12 Iss. 12, Article number 2345
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

With the growing global demand for organically and biodynamically grown fireweeds, little research is being conducted on them, and little is known about how the different growing systems and the process of solid-phase fermentation changes biologically active substances and antioxidant activity. Our experiment was conducted in 2022 in Jonava district, Safarkos village, Giedres Nacevicienes organic farm (No. SER-T-19-00910, Lithuania, 55°00′22″ N 24°12′22″ E). This study aimed to investigate the influence of various growing systems (natural, organic, and biodynamic) and technological parameters (different duration: 24, 48 and 72 h) of aerobic solid-phase fermentation on the change of flavonoids, phenolic acids, tannins, carotenoids, chlorophylls, and antioxidant activity. High-performance liquid chromatography (HPLC) for polyphenols, carotenoids, and chlorophylls as well as the spectrophotometric method for antioxidant activity determinations were used. The results of the study showed that different growing systems (natural, organic, and biodynamic) and solid-phase fermentation had a significant effect on the quantitative composition of biologically active substances in the leaves of the fireweeds. According to these data, it would be possible to recommend fermented fireweed leaves grown organically as a source of polyphenols (especially: phenolic acids and flavonoids), leaves grown biodynamically as a source of carotenoids (exceptionally: lutein and beta-carotene) and chlorophyll, and leaves grown naturally for better antioxidant activity.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51046) wydawnictwo ciągłe #51046

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,000
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:21 października 2023 21:20
Ostatnia aktualizacja:27 czerwca 2024 14:49

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się