Menu
Naciśnij / aby szukać

Jak wyszukiwać?

  • 1 Wyszukiwanie od początku wyrazu: Wyraz preane znajdzie "preanestetyczny", ale anestetyczny nie znajdzie tego słowa (wyszukiwanie patrzy tylko na początek wyrazów)
  • - Wykluczanie słów (znak minus): Poprzedzenie wyrazu znakiem - znajdzie wszystkie tytuły NIE zawierające danego słowa, np. -onkologia znajdzie prace bez słowa "onkologia"
  • " Wyszukiwanie całych fraz (cudzysłów): Cudzysłów powoduje szukanie całych ciągów znaków w tej samej kolejności. Np. "Uniwersytet Medyczny" wyszuka tylko prace z dokładnie tą nazwą, podczas gdy wpisanie bez cudzysłowu może znaleźć "Medyczny Uniwersytet"
  • Nawigacja klawiaturą: Użyj / aby otworzyć wyszukiwanie, strzałek do nawigacji po wynikach, ENTER aby przejść do wybranej pozycji, lub ESC aby zamknąć okno

Study on the structure of lignin isolated from wood under acidic conditions.

Opis bibliograficzny

Study on the structure of lignin isolated from wood under acidic conditions. [AUT. KORESP.] ANDRZEJ ANTCZAK, [AUT.] ANETA SKRĘTA, ANNA KAMIŃSKA-DWÓRZNICKA, KLAUDIA RZĄD, ARKADIUSZ MATWIJCZUK. Molecules (Basel,Online) 2025 Vol. 30 Iss. 24 Article number: 4705, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/molecules30244705
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
MOLECULES 2025 Vol. 30 Iss. 24, Article number: 4705
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Lignin obtained in acidic conditions is a waste product in various technological processes like sulfite pulping, organosolv pulping, or bioethanol production. Knowing the structure of the lignin enables its use in high-value-added applications. In this paper, the lignin structure isolated from Pinus sylvestris L. and Populus deltoides × maximowiczii wood in acidic conditions was investigated. Two methods of lignin isolation (Klason method and a method using a sulfuric and phosphoric acid mixture) were compared. Additionally, lignin acetylation was performed. The lignin samples were analyzed using different in- strumental techniques, such as size exclusion chromatography (SEC), attenuated total reflection–Fourier transform infrared spectroscopy (ATR-FTIR), and scanning electron mi- croscopy (SEM). Based on the studies carried out, it was found out that the lignin isolated from pine and poplar wood in acidic conditions had a highly condensed structure. This was evidenced by the high-weight average molar mass of lignin (up to 118,700 g/mol) and the precipitates, aggregates, and agglomerates on its surface. Moreover, the characteristic signals of condensed lignin in ATR-FTIR analysis (band with wavenumber of 767 cm−1) and their decrease/disappearance (band that usually occurs with a wavenumber of about 814 cm−1) were observed. Lignin acetylation and analysis in the 0.5% LiCl/DMAc system have proven particularly effective in the case of the condensed poplar lignin. The beneficial effect of lignin acetylation was confirmed by SEM analysis. The high-molecular-weight condensed lignin, despite some of its problematic properties connected mainly with solu- bility, is a valuable substance that can be used for different applications (carbon fibers or as an additive for thermoplastic blends), which was confirmed by the studies in this paper and the findings of other scientists

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 53269) wydawnictwo ciągłe #53269

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,600
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:10 grudnia 2025 13:44
Ostatnia aktualizacja:11 grudnia 2025 14:17

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się