Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Surface modification of albumin/gelatin films gelled on low‐temperature plasma‐treated polyethylene terephthalate plates.

Opis bibliograficzny

Surface modification of albumin/gelatin films gelled on low‐temperature plasma‐treated polyethylene terephthalate plates. [AUT. KORESP.] SALVADOR PEREZ-HUERTAS, [AUT.] KONRAD TERPIŁOWSKI, MARTA TOMCZYŃSKA-MLEKO, STANISŁAW MLEKO. Plasma Processes Polym. 2020 Vol. 17 Iss. 3 Article number 1900171, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1002/ppap.201900171
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Plasma Processes and Polymers 2020 Vol. 17 Iss. 3, Article number 1900171
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Albumin/gelatin gel (AG) properties are studied with an innovative cold‐plasma‐treatment‐based technique. Gel films are produced in situ on polyethylene terephthalate (PET) plates previously treated by gas (O2, air and Ar) cold plasma. After detaching the films from the surface, the contact angles of probe liquids are measured and wettability studied, based upon the induced changes of AG surface free energy. The effect of gelatin concentration in the AG is analysed. Oxygen‐cold‐plasma‐treated PET plates induce outstanding changes in wetting properties. Optical profilometry is used for the characterisation of surface topography. Dynamic oscillatory measurements help check for mesoscopic changes. The latter technique allows shaping of gel sample stiffness. The findings support a new methodology for biomaterials/biopolymer activation when unable to be exposed to the plasma working conditions.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48010) wydawnictwo ciągłe #48010

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,872
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:2 kwietnia 2021 09:58
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:02

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się