Szarłat – roślina oszczędnie gospodarująca wodą i o wielu innych zaletach.
Opis bibliograficzny
Szczegóły publikacji
Streszczenia
Obecnie, jednym z największych zagrożeń dla rolnictwa, z powodu pogłębiającego się efektu cieplarnianego, jest deficyt wody w glebie. Dlatego wskazane jest wprowadzanie do uprawy roślin oszczędnie gospodarujących wodą, czyli o mechanizmie fotosyntezy C4. Są to zarówno rośliny przeznaczone na cele żywnościowe, jak i nieżywnościowe. Jedną z najbardziej interesujących roślin, uprawianych w celu pozyskania wysokiej wartości nasion, jest amarantus zwany w Polsce szarłatem. Nasiona tej rośliny zawierają wiele cennych składników odżywczych, tj. białko, tłuszcz, węglowodany i bioaktywnych - wykazujących właściwości prozdrowotne, a nawet lecznicze. Z rośliny tej, oprócz nasion, można pozyskiwać kiełki i liście cechujące się wysoką zawartością mikroelementów, a szczególnie żelaza.
Linki zewnętrzne
Identyfikatory
Metryki
Eksport cytowania
Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.
Informacje dodatkowe
Rekord utworzony: | 11 kwietnia 2023 13:59 |
---|---|
Ostatnia aktualizacja: | 7 sierpnia 2023 07:31 |