Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Test and evaluation of the factors affecting on the freshly harvested peanut threshing machine performance.

Opis bibliograficzny

Test and evaluation of the factors affecting on the freshly harvested peanut threshing machine performance. [AUT.] JAFAR ABDI, [AUT. KORESP.] ABDOLLAH GOLMOHAMMADI, [AUT.] GHOLAMHOSSEIN SHAHGHOLI, ADEL REZVANIVAND FANAEI, [AUT. KORESP.] MARIUSZ SZYMANEK, [AUT.] WOJCIECH TANAŚ. Agricultural Engineering 2022 Vol. 26 Nr 1 s. 167-185, il., bibliogr., streszcz., sum. DOI: 10.2478/agriceng-2022-0014
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Agricultural Engineering 2022 Vol. 26 Nr 1, s. 167-185
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Peanut is an important produce in the global food chain because of their high-quality oil and protein content. Due to the significant value of its production in Iran, a threshing machine was developed for high-quality harvesting, to reduce harvesting costs and labor effort. In the course of a number of field experiments to evaluate the performance of the ma-chine, the rotational speed of the thresher was adopted at three levels of 150, 200, and 300 rpm. Other experimental factors included the distance of the concave from the thresher (2, 6, and 8 cm) and the product feeding rate of 750, 850, and 950 kg·h-1. Regarding the measurements, the threshing efficiency, the separation rate, and the percentage of the crushed product were calculated and evaluated. The results revealed that as the rotational speed of the thresher, the increment feeding rate of the product and the distance between the thresher and the concave grate in-creased, the thresher efficiency decreased. The maximum threshing ef-ficiency of 95% was obtained at a rotational speed of 150 rpm and a distance of 2 cm. Also, with increasing the rotational speed of 300 rpm and a distance of 8 cm, the threshing efficiency decreased to 75%. The separation rate decreased intensely as the distance between the thresher and the concave increased. In addition, the separation rate decreases with increasing rotational speed of the thresher. At a rotational speed of 150 rpm and a distance of 2 cm, the separation rate was 96%, but the separation rate decreased to 76% as rotational speed increased to 300 rpm and distance increased to 8 cm. With increasing rotational speed and feeding rate, the percentage of crushed pods increased. The maxi-mum of 16% was obtained at a rotational speed of 300 rpm, a feeding rate of 950 kg·h-1 and a distance of 2 cm.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49971) wydawnictwo ciągłe #49971

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:24 listopada 2022 10:08
Ostatnia aktualizacja:25 listopada 2022 07:33

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się