Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

Textural and sensory properties of wheat bread fortified with nettle (Urtica dioica L.) produced by the scalded flour method.

Opis bibliograficzny

Textural and sensory properties of wheat bread fortified with nettle (Urtica dioica L.) produced by the scalded flour method. [AUT.] MONIKA WÓJCIK, [AUT. KORESP.] RENATA RÓŻYŁO, [AUT.] GRZEGORZ ŁYSIAK, RYSZARD KULIG, GRAŻYNA CACAK-PIETRZAK. J. Food Process. Preserv. 2021 Vol. 45 Issue 10 Article number e15851, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1111/jfpp.15851
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Food Processing and Preservation 2021 Vol. 45 Issue 10, Article number e15851
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The main aim of the study was to investigate the texture and sensory properties of wheat bread with nettle infusion, which was incorporated into the dough recipe in the process of wheat flour scalding. The addition of nettle, at the following concen- tration: 10, 20, 30, and 40 mg/ml, was introduced into the dough as an infusion in the process of scalding. The increasing addition of nettle infusion caused a decrease in baking loss and the volume of the obtained loaves, and an increase in the poros- ity index of the herbal crumb. Using the method with scalding flour had a positive influence on the hardness (up to 20 mg/ml) and the springiness of the bread crumb. Sensory analysis showed that the bread enriched with 10 mg/ml and 20 mg/ml of nettle infusion achieved the highest scores of overall acceptability in comparison to the control sample

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48730) wydawnictwo ciągłe #48730

Metryki

40,00
Punkty MNiSW/MEiN
2,609
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:30 września 2021 09:56
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:06

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się