Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The Phenolic Acid Content in Wheat Depending on the Intensification of Cultivation Technology.

Opis bibliograficzny

The Phenolic Acid Content in Wheat Depending on the Intensification of Cultivation Technology. [AUT.] LESZEK RACHOŃ, TOMASZ CEBULAK, BARBARA KROCHMAL-MARCZAK, IRENEUSZ KAPUSTA, IZABELA BETLEJ, [AUT. KORESP.] ANNA KIEŁTYKA-DADASIEWICZ. Foods 2025 Vol. 14 Iss. 4 Article number: 633, il., bibliogr., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Foods 2025 Vol. 14 Iss. 4, Article number: 633.
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca przeglądowa

Streszczenia

Phenolic acids were identified, and their content was determined in the grain of four species of wheat: common wheat (Triticum aestivum ssp. vulgare), spelt (T. aestivum ssp. spelta), durum (T. turgidum ssp. durum), and einkorn (T. monococcum) grown at two different levels of cultivation technology: medium and high. Thirteen acids were identified for each species. Einkorn cultivar PL 5003 had the highest content of phenolic acids, reaching up to 2106 mg 100 g−1 DM. The response of various species to the levels of technology applied was varied, but ferulic acid was always predominant (465–868 mg 100 g−1 DM). Common wheat and spelt responded with a decrease in the content of the acids when tested using the higher level of technology (on average by 265 and 62 mg), while their content increased in durum wheat and einkorn (282 and 352 mg). A clear response to weather conditions was also observed; most of the genotypes had a higher content of phenolic acids when there was more rainfall. The present study provides the basis for using these genotypes to produce food with increased nutritional content using appropriate agricultural procedures.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY)

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52409) wydawnictwo ciągłe #52409

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
5,100
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:14 lutego 2025 11:50
Ostatnia aktualizacja:12 czerwca 2025 11:27

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się