Menu
Naciśnij / aby szukać

The amaranth seeds as a source of nutrients and bioactive substances in human diet.

Opis bibliograficzny

The amaranth seeds as a source of nutrients and bioactive substances in human diet. [AUT.] BARBARA SKWARYŁO-BEDNARZ, PATRYCJA MARIA STĘPNIAK, AGNIESZKA JAMIOŁKOWSKA, [AUT. KORESP.] MAREK KOPACKI, [AUT.] ANNA KRZEPIŁKO, HANNA KLIKOCKA. Acta Sci Pol., Hortorum Cultus 2020 Vol.19 Issue 6 s. 153-164, il., bibliogr., sum. DOI: 10.24326/asphc.2020.6.13
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Acta Scientiarum Polonorum-Hortorum Cultus 2020 Vol.19 Issue 6, s. 153-164
Rok: 2020
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Amaranth is one of the oldest arable crop in the world. It was brought to Europe around the 17th century, but as an ornamental plant. It was not until the 1970s, after thorough examination of the chemical composition of amaranth seeds, that in effect of which the nutritional value of this plant was rediscovered and recognized. Since then, there has been increased interest in amaranth as a ‘plant with a future’. A great deal of scientific research has been carried out, leading to recognition of its nutritional, ecological, agricultural and health-promoting values (especially for the prevention and treatment of diseases of the cardiovascular, nervous and digestive systems). Among cultivated amaranths species Amaranthus caudatus, Amaranthus cruentus and Amaranthus hypochondriacus have the highest nutritional value. However, differences in the nutrient content are also noticeable between these species. One of the attributes of this plant is the high content of highly digestible complete protein and the presence of all essential amino acids in the seeds. The seeds also contain large amounts of gluten-free starch with a small grain diameter, fibre, vitamins and minerals. Furthermore, they have a high fat content compared to cereal grains. Amaranth oil consists mainly of unsaturated fatty acids (oleic, linoleic and linolenic). Some of the unsaturated fatty acids, such as linolenic acid, are exogenous fatty acids, essential for the human body. Valuable components of the fatty acid fraction include squalene, tocopherols and tocotrienols. These compounds are particularly valuable due to their antioxidant properties.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47639) wydawnictwo ciągłe #47639

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,673
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:5 stycznia 2021 08:05
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:12

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się