Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The antioxidative influence of dietary creatine monohydrate and L-carnitine on laying performance, egg quality, ileal microbiota, blood biochemistry, and redox status of stressed laying quails.

Opis bibliograficzny

The antioxidative influence of dietary creatine monohydrate and L-carnitine on laying performance, egg quality, ileal microbiota, blood biochemistry, and redox status of stressed laying quails. [AUT.] KARRAR IMAD ABDULSAHIB AL-SHAMMARI, SARAH JASIM ZAMIL, [AUT. KORESP.] JUSTYNA BATKOWSKA. Poult. Sci. (Print) 2024 Vol. 103 Issue 1 Article number 103166, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.psj.2023.103166
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
POULTRY SCIENCE 2024 Vol. 103 Issue 1, Article number 103166
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The experiment was implemented to assess the influence of dietary supplementation of laying quails with creatine monohydrate (CrM), L-carnitine (CAR) and their mixture (CrMCAR) as antioxidants against oxidative stress (OS) induced by 2.5 ppm lead acetate (LA) in drinking water on productive, physio- logical and microbial aspects. In total, 400 laying quail females at 10 wk of age were divided into a randomized design with 5 groups and 4 replicates of 20 birds each. Birds were fed ad libitum with a balanced diet for 8 wk. The control group was kept under no-stress conditions and was given fresh water without any additives (G1). While birds in other groups were exposed to OS induced experimentally by 2.5 ppm LA in drinking water with no feed additive (G2) or supplemented with 500 mg/kg CrM (G3) or 500 mg/kg CAR (G4) or combination of 250 mg/kg each of CrM and CAR (CrMCAR, G5) to feed mixture. Compared to G2, G5 demonstrated the reduction (P ≤ 0.05) of feed conversion ratio, feed intake, mortality and ileal total coliform, as well as serum and egg malondialdehyde and serum lipid hydroperoxide, uric acid, glucose, cholesterol, enzymatic activities (alanine aminotransferase, aspartate transaminase, alkaline phosphatase, creatine phosphokinase, g-glutamyl transferase), and heterophils/lymphocytes ratio. In the meanwhile, there was an increase (P ≤ 0.05) in egg pro- duction, egg mass, and weight with the improvement of egg quality, serum sex hormones level and ileal lactic acid bacteria for G5 followed by G4 and G3. Moreover, G5 enhanced (P ≤ 0.05), the total antioxidant capacity of egg and serum glutathione, superoxide dismutase, catalase, glutathione peroxidase, protein and calcium levels. Therefore, dietary CrMCAR, CAR and CrM have analogous influence to control by improving the antioxidant and physiological parameters which resulted in better productive performance and egg characteristics of stressed quails. These antioxidants, especially in their equal combination, are beneficial to alleviate oxidative stress incidence and can be recom- mended for poultry feeding under various aspects of environmental stresses.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51441) wydawnictwo ciągłe #51441

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
4,200
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:29 lutego 2024 15:23
Ostatnia aktualizacja:28 czerwca 2024 08:00

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się