Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The characterization of collagen-based scaffolds modified with phenolic acids for tissue engineering application.

Opis bibliograficzny

The characterization of collagen-based scaffolds modified with phenolic acids for tissue engineering application. [AUT. KORESP.] KACZMAREK-SZCZEPAŃSKA BEATA, [AUT.] POLKOWSKA IZABELA, MARCIN MAŁEK, KLUCZYŃSKI JANUSZ, PAŹDZIOR-CZAPULA KATARZYNA, MARCIN WEKWEJT, MICHNO ANNA, ANNA RONOWSKA, ANNA PAŁUBICKA, BEATA NOWICKA, IWONA OTROCKA-DOMAGAŁA. Sci. Rep. (Nat. Publ. Group) 2023 Vol.13 Article number 9966, il., bibliogr. sum. DOI: 10.1038/s41598-023-37161-6
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Scientific Reports 2023 Vol.13, Article number 9966
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the experiment was to study the morphology of collagen-based scaffolds modified by caffeic acid, ferulic acid, and gallic acid, their swelling, and degradation rate, as well as the biological properties of scaffolds, such as antioxidant activity, hemo- and cytocompatibility, histological observation, and antibacterial properties. Scaffolds based on collagen with phenolic acid showed higher swelling rate and enzymatic stability compared to scaffolds based on pure collagen, and the radical scavenging activity was in the range 85–91%. All scaffolds were non-hemolytic and compatible with surrounding tissues. Collagen modified by ferulic acid showed potentially negative effects on hFOB cells as a significantly increased LDH release was found, but all of the studied materials had antimicrobial activity against Staphylococcus aureus and Escherichia coli. It may be assumed that phenolic acids, such as caffeic, ferulic, and gallic acid, are modifiers and provide novel biological properties of collagen-based scaffolds. This paper provides the summarization and comparison of the biological properties of scaffolds based on collagen modified with three different phenolic acids.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50678) wydawnictwo ciągłe #50678

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,800
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:26 czerwca 2023 11:26
Ostatnia aktualizacja:22 czerwca 2024 09:49

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się