Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The content of Cd and Pb in herbs and single‑component spices used in Polish cuisine.

Opis bibliograficzny

The content of Cd and Pb in herbs and single‑component spices used in Polish cuisine. [AUT. KORESP.] ANNA WINIARSKA-MIECZAN, [AUT.] KAROLINA JACHIMOWICZ, MAŁGORZATA KWIECIEŃ, ROBERT KRUSIŃSKI, SVITLANA KISLOVA, LESYA SOWIŃSKA, ZWENYSLAWA ZASADNA, DYMYTRO YANOVYCH. Biol. Trace Elem. Res. 2023 Vol. 201 s.3567–3581, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1007/s12011-022-03437-7
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
BIOLOGICAL TRACE ELEMENT RESEARCH 2023 Vol. 201, s.3567–3581
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Spices and herbs play an important role in the human diet, mostly due to the presence of essential oils and high antioxidant activity. Therefore, the toxicity of metals raises concerns about the safety of consumption of spices and herbs. This paper examines the content of Cd and Pb in fresh and dried herbs and single-component spices that are the most popular in Polish cuisine: 100 samples of nine kinds of dried herbs, 184 samples of 15 kinds of fresh herbs and 148 samples of 14 kinds of loose single-component spices. The level of Cd and Pb was determined using the GF AAS method. The safety of herbs and spices for consumption was estimated based on the percentage intake of Cd and Pb compared with the tolerable intake (% TWI, % BMDL), chronic daily intake (CDI), target hazard quotient (THQ), hazard index (HI) and comparisons of the results of chemical analyses with the maximum admissible levels of Cd and Pb in Poland and in the European Union. Calculated per fresh weight of the product, dried herbs on average contained 0.134 ± 0.168 mg of Cd and 0.548 ± 0.161 mg of Pb per kg −1, fresh herbs on average contained 0.004 ± 0.007 mg of Cd and 0.039 ± 0.033 mg of Pb per kg −1 , and the mean content of Cd in spices was 0.017 ± 0.019 mg per kg −1 and 0.064 ± 0.050 mg of Pb. The % TWI, % BMDL, CDI, THQ and HI (Cd + Pb) for all the analysed products were lower than 1. The results do not imply a risk due to the supply of Cd and Pb with the diet to the human body, primarily due to the small intake of these products. However, it should be highlighted that the content of Cd in dried coriander and estragon and that of Pb in watercress, jiaogulan, celery, basil and dill exceeded the acceptable limit. Thus, their consumption for people from particularly sensitive groups such as babies, pregnant and breastfeeding women and people should be carefully limited.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50556) wydawnictwo ciągłe #50556

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,400
Impact Factor
Q2
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:8 maja 2023 09:17
Ostatnia aktualizacja:25 czerwca 2024 09:53

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się