Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The course of physiological processes, yielding, and grain quality of hybrid and population wheat as affected by integrated and conventional cropping systems.

Opis bibliograficzny

The course of physiological processes, yielding, and grain quality of hybrid and population wheat as affected by integrated and conventional cropping systems. [AUT. KORESP.] MARTA JAŃCZAK-PIENIĄŻĘK, [AUT.] JAN BUCZEK, CEZARY KWIATKOWSKI, ELŻBIETA HARASIM. Agronomy-Basel 2022 Vol. 12 Issue 6 Article number 1345, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/agronomy12061345
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Agronomy-Basel 2022 Vol. 12 Issue 6, Article number 1345
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

At present, under the conditions of climate change, for mainly environmental but also economic reasons, especially in the case of new wheat genotypes, alternative cropping systems are recommended in addition to the common conventional system. The aim of this study was to determine the effect of the integrated system (INTEG) and conventional system (CONV) on the physiological parameters, yield, and mineral composition of the grain, as well as the amount and quality of protein of winter wheat Hymalaya (hybrid cv.) and Formacja (population cv.) against the background of changing hydrothermal conditions in the years of the study. The field experiment was carried out in 2016–2019 in Przecław (50°11′00″ N, 21°29′00″ E), Poland. More favorable values of physiological parameters and grain yield were found in the CONV system than in the INTEG system. A more efficient course of the photosynthesis process in cv. Hymalaya effected a higher grain yield, which was similar in the INTEG system to that of cv. Formacja from the CONV system. The use of the CONV system effected an increase in the grain quality traits as well as the sum of gliadins and glutenins, including the subunits γ gliadins, LMW glutenins, and HMW glutenins. Grain of cv. Hymalaya from the INTEG system had higher contents of Fe, Mn, and Mg and more favorable composition of glutenin proteins and their HMW/LMW ratio than cv. Formacja. Higher values of quality traits and gluten protein fractions and subunits, along with a reduction in the grain yield of wheat cultivars, were favored by periods with rainfall deficit in the wheat ripening period, where low hydrothermal coefficients were recorded.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49514) wydawnictwo ciągłe #49514

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,700
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:1 czerwca 2022 13:19
Ostatnia aktualizacja:29 czerwca 2023 16:07

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się