Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The dietary inclusion of chickpea seeds (Cicer Arietinum L.) influences the thermal properties of muscle proteins, but not the texture of drumstick muscle in broiler chickens.

Opis bibliograficzny

The dietary inclusion of chickpea seeds (Cicer Arietinum L.) influences the thermal properties of muscle proteins, but not the texture of drumstick muscle in broiler chickens. [AUT. KORESP.] S. MUSZYŃSKI, [AUT.] E. TOMASZEWSKA, M. KWIECIEŃ, P. DOBROWOLSKI, I. ŚWIETLICKA, W. TANAŚ, B. SOŁOWIEJ, M. EJTEL, E. SZCZEŚNIAK, A. TOMCZYK-WARUNEK. Braz. J. Poult. Sci. 2019 Vol. 21 no 2 s. 1-6, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1590/1806-9061-2018-0806
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Brazilian Journal of Poultry Science 2019 Vol. 21 no 2, s. 1-6
Rok: 2019
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

In this study, the effect of replacement of soybean meal with raw chickpea seeds as a primary protein source in the diet of broiler chicks on physical properties of drumstick muscle (m. gastrocnemius) was examined. One-day-old Ross 308 broilers (n=160) were fed soybean meal (n=80) or raw chickpea seeds (n=80) as a primary protein source for 42 days. Drumstick muscles, after dissection and storage for 24 h at 5°C, were subjected to texture profile analysis to determine changes in the structural and material integrity, and the thermal stability of muscle proteins were assessed on the basis of differential scanning calorimetry measurements. Light meromyosin, heavy meromyosin and sarcoplasmic proteins in the meat samples of broilers fed raw chickpea seeds were characterized by higher thermal stability as the higher denaturation temperatures were observed. In addition, the calorimetric enthalpy of denaturation of light meromyosin was significantly higher in the muscles of broiler fed raw chickpea seeds, while higher enthalpy of denaturation of actin was determined in those fed soybean meal. Muscle weight, hardness, and the other evaluated textural traits, did not differ between treatments. In summary, dietary protein source affected only thermal stability of muscle proteins; however, the physiological consequences of these alterations are yet to be determined. This study also showed that thermal analysis can be a useful tool for analyzing the effect of nutrition on the development and structural changes in the muscle tissues of poultry

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 45713) wydawnictwo ciągłe #45713

Metryki

20,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,759
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:8 sierpnia 2019 08:30
Ostatnia aktualizacja:10 stycznia 2022 14:08

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się