Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of Cu, Zn and Fe chelates on the antioxidative status of thigh meat of broiler chickens.

Opis bibliograficzny

The effect of Cu, Zn and Fe chelates on the antioxidative status of thigh meat of broiler chickens. [AUT. KORESP.] A. WINIARSKA-MIECZAN, [AUT.] M. KWIECIEŃ, T. MIECZAN, K. KWIATKOWSKA, K. JACHIMOWICZ. Animal 2021 Vol. 15 Issue 10 Article number: 100367, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.animal.2021.100367
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The studies aimed to verify the effect of Cu, Zn and Fe glycine chelate on the antioxidative status in the thigh meat of broiler chickens. The study assumption was that due to the antioxidative or prooxidative effect of Cu, Zn and Fe, these elements supplemented to chickens in an easily assimilable form would modify the antioxidative status of meat and those having a prooxidative effect could deteriorate the quality of meat. The experiment involved three hundred and fifty Ross 308 chickens divided into seven equipotent experimental groups. Over 42 days of the experiment, the chickens were administered Cu, Zn and Fe glycine chelates in an amount corresponding to 50% of the requirement (experimental factor I) or 25% of the requirement (experimental factor II). The level of oxidative stress indicators such as superoxide dismutase, catalase, glutathione, glutathione peroxidase and malondialdehyde was determined in the muscles and blood. The groups receiving Zn or Cu chelate showed statistically confirmed higher activity of superoxide dismutase, catalase, and a higher level of glutathione in comparison to the group receiving Fe chelate. In order to increase the antioxidative stability of thigh meat, it is sufficient that broiler chickens receive Zn or Cu in the form of glycine chelate in an amount covering 25% of their requirement of such minerals. On the other hand, the use of Fe glycine chelates decreased antioxidative stability due to an increase in the level of malondialdehyde, so it should be considered whether the administration of pro-oxidative Fe chelate to broilers is advisable.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48696) wydawnictwo ciągłe #48696

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,730
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:22 września 2021 12:50
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się