Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of benzo(1,2,3)-thiadiazole-7-carbothioic acid s-methyl ester (BTH) and its cholinium ionic liquid derivative on the resistance induction and antioxidant properties of tomato (Solanum lycopersicum L.).

Opis bibliograficzny

The effect of benzo(1,2,3)-thiadiazole-7-carbothioic acid s-methyl ester (BTH) and its cholinium ionic liquid derivative on the resistance induction and antioxidant properties of tomato (Solanum lycopersicum L.). [AUT.] PATRYK FRĄCKOWIAK, URSZULA GAWLIK, PALOMA SANCHEZ-BEL, [AUT. KORESP.] ALEKSANDRA OBRĘPALSKA-STĘPLOWSKA. J. Agric. Food Chem. 2023 Vol. 71, Issue 35 s.12958 - 12974, il., bibliogr. DOI: 10.1021/acs.jafc.3c03876
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Agricultural and Food Chemistry 2023 Vol. 71, Issue 35, s.12958 - 12974
Rok: 2023
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Tomatoes are one of the most important vegetables thanks to their taste attributes and nutritional value. Their cultivation is threatened by various pathogens including viruses. The application of resistance inducers (RI), such as benzo(1,2,3)- thiadiazole-7-carbothioic acid S-methyl ester (BTH) may be used to enhance plant performance against viruses. Here we aimed to compare the impact of BTH and its choline derivative (Chol-BTH) on resistance induction and antioxidant properties of healthy plants and tomato mosaic virus (ToMV)-infected ones. The response of tomato plants to treatment with BTH or Chol-BTH was manifested by increased expression of not only pathogenesis-related (PR) genes but also WRKY and Jasmonate Zim-domain protein (JAZ) genes and increased jasmonic acid (JA) levels. The effect of BTH as a resistance inducer was observed early after application, while with Chol-BTH the plant defense system reacted more strongly after 8 days. The antioxidant properties of RI-treated tomatoes are related to both glutathione content and peroxidase activity. In the case of BTH, an increase in these activities occurred early after application, while in the case of Chol-BTH, the glutathione level was particularly high in the plant early after treatment, and high peroxidase activity was observed 8 days post-treatment. Overall, the collected results indicate that Chol-BTH, due to its physicochemical parameters (e.g., good solubility) and biological activity (increased expression of lignification-related genes, supported by increases in peroxidase activity and total phenolic compounds levels), can also be a very useful agent inducing tomato resistance against viral pathogens.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51941) wydawnictwo ciągłe #51941

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
5,700
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:1 października 2024 08:43
Ostatnia aktualizacja:1 października 2024 08:50

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się