Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of cadmium and lead on living organisms – transport, accumulation, metabolism.

Opis bibliograficzny

The effect of cadmium and lead on living organisms – transport, accumulation, metabolism. [AUT.] MACIEJ BĄKOWSKI, ANNA WINIARSKA-MIECZAN, MAŁGORZATA KWIECIEŃ, ROBERT KRUSIŃSKI, KAROLINA JACHIMOWICZ-ROGOWSKA, TWARUŻEK MAGDALENA, DANUTA GROBELSKA. J. Elem. 2024 Vol. 29 Nr 1 s. 311-329, il., bibliogr., sum. DOI: 10.5601/jelem.2023.28.3.3098
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Journal of Elementology 2024 Vol. 29 Nr 1, s. 311-329
Rok: 2024
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Heavy metals are metals and non-metals with molecular weights exceeding 20 and specific gravity above 5. The heavy metal cycle in the environment is linked with the food chain: soil – plant – animal – human. The transfer of metals to the higher link results in a cumulative increase in their content. Pollution with heavy metals has become a severe threat to the environment and food safety due to the fast development of agriculture and industry and disturbances in the natural ecosystem due to the enormous growth of the global population. Major sources of heavy metals in soil are bedrock, industrial and transport emissions, municipal management, and agriculture. Three main reasons for the toxicity of metals were found: participation of metals in enhancing the production of ROS (Reactive Oxygen Species) and modification of the activity of the antioxidant system, ability to react directly with proteins which results from an affinity between metals and thiol, histidine and carboxyl groups and leads to attachment of metal ions to active sites of enzymes, structural elements of cells and proteins involved in cell transport, and replacement of elements necessary for metabolism, e.g. calcium in bones or iron in erythrocytes with metals, which leads to damage and changes in their structure and metabolism. the key step towards decreasing the content of Cd and Pb in food is to limit or prevent their initial absorption by plants used for food or animal feed. However, due to the complexity of interactions between soil chemistry, varieties and species of plants and agronomic practices, additional research is needed.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Na tych samych warunkach (CC-BY-NC-SA) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 51524) wydawnictwo ciągłe #51524

Metryki

70,00
Punkty MNiSW/MEiN
0,700
Impact Factor
Q4
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:26 marca 2024 08:42
Ostatnia aktualizacja:2 lipca 2024 08:31

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się