Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of dietary full-fat Hermetia illucens larvae meal on gut physiology and growth performance in young turkeys.

Opis bibliograficzny

The effect of dietary full-fat Hermetia illucens larvae meal on gut physiology and growth performance in young turkeys. [AUT.] JAN JANKOWSKI, KRZYSZTOF KOZŁOWSKI, ZENON ZDUŃCZYK, ANNA STĘPNIOWSKA, KATARZYNA OGNIK, BARTOSZ KIEROŃCZYK, DAMIAN JÓZEFIAK, [AUT. KORESP.] JERZY JUŚKIEWICZ. Anim. Feed Sci. Technol. (Print) 2021 Vol. 275 Article number 114879, il., bibliogr., sum. DOI: 10.1016/j.anifeedsci.2021.114879
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Animal Feed Science and Technology (Print) 2021 Vol. 275, Article number 114879
Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of this study was to determine the efficacy of full-fat Hermetia illucens larvae meal (HM) as a protein source in diets for the youngest turkey poults, based on growth performance and parameters of intestinal function, i.e. immune status and fermentation processes in the gut. The experiment was carried on 432 one-day-old male Hybrid Converter turkeys. The birds were randomly divided into four dietary treatment groups, with twelve replicates of nine birds each. During a four-week feeding period, the HM content of turkey diets was 50, 100 and 150 g/kg in groups HM50, HM100 and HM150, respectively. The highest HM content in the experimental diet HM150, limited by high crude fat content, replaced 1/3 of soybean meal (SBM) (295 vs. 429 g/kg) in the control diet HM0. The inclusion of dietary HM resulted in a linear increase in the dry matter (DM) content and viscosity of small intestinal contents. The highest inclusion rate of HM did not affect IgA levels, but it increased IgY levels in the small intestinal tissue compared with the control treatment. At the same time, dietary HM exerted anti-inflammatory effect by decreasing TNFα and increasing IL-6 levels in small intestinal tissue (linear and quadratic response, respectively). The dietary inclusion of HM increased the activity of selected microbial enzymes (α-galactosidase, β-glucosidase and β-glucuronidase) and butyric acid concentration in the cecal digesta. Increasing inclusion levels of HM did not affect the final body weight (BW) or body weight gain (BWG) of birds, but induced a linear decrease in the feed conversion ratio (FCR). The results of this study indicate that HM can be included in diets for young turkeys at up to 150 g/kg without compromising the immune status or growth performance of birds, intestinal development and function.

Identyfikatory

BPP ID: (46, 47816) wydawnictwo ciągłe #47816

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,313
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:18 lutego 2021 10:06
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:10

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się