Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of different dietary ratios of lysine, arginine and methionine on protein nitration and oxidation reactions in turkey tissues and DNA.

Opis bibliograficzny

The effect of different dietary ratios of lysine, arginine and methionine on protein nitration and oxidation reactions in turkey tissues and DNA. [AUT.] J. JANKOWSKI, [AUT. KORESP.] K. OGNIK, [AUT.] Z. CAŁYNIUK, A. STĘPNIOWSKA, P. KONIECZKA, D. MIKULSKI. Animal 2021 Vol.15 Issue 4 Article number: 100183, il., bibliogr. sum. DOI: 10.1016/j.animal.2021.100183
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2021
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

An assumption was made in the study that the optimal inclusion levels and ratios of lysine (Lys), arginine (Arg) and methionine (Met) in diets with Lys content consistent with National Research Council (NRC) recommendations (1994) contribute to stimulate the antioxidant defense system and prevent disorders resulting from the oxidation and nitration of biologically important molecules. The experiment was carried out on 864 one-day-old Hybrid Converter turkeys divided into six experimental groups (8 replicates per group and 18 birds per replicate) receiving different levels of Arg and Met. Chickens from group Arg90Met30 received 90% Arg and 30% Met relative to Lys; Arg90Met45 – 90% Arg and 45% Met relative to Lys; Arg100Met30 – 100% Arg and 30% Met relative to Lys; Arg100Met45 – 100% Arg and 45% Met relative to Lys; Arg110Met30 – 110% Arg and 30% Met relative to Lys and Arg110Met45 – 110% Arg level and 45% Met level relative to the content of dietary Lys. In comparison with turkeys fed diets with moderate Arg content (100% of Lys content), a decrease in dietary Arg level (90% of Lys content) led to a decrease in plasma 3-nitrotyrosine (3-NT) concentration (163.6 vs. 141.0), whereas an increase in dietary Arg level (110% of Lys content) led to an increase in plasma 3-NT concentration (163.6 vs. 202.6). In comparison with turkeys fed diets with moderate Arg content (100% of Lys content), the lowest dietary Arg level (90% of Lys content) decreased superoxide dismutase (SOD) activity in the intestinal wall (19.68 vs. 17.41) and in the liver (11.51 vs. 7.94), increased SOD activity in the blood (507.6 vs. 961.4) and in breast muscles (6.26 vs. 7.43) and increased the concentration of malondiadehyde in breast muscles (1.10 vs. 1.50). An increase in dietary Met content from 30 to 45% of Lys content caused a decrease in plasma protein carbonyl concentration (4.33 vs. 3.8) and catalase activity in breast muscles (54.70 vs. 49.66), and an increase in SOD activity in the liver (8.90 vs. 10.41). The highest dietary Arg level (110% of Lys content) did not induce the oxidation of lipids, proteins or DNA, but it increased the risk of protein nitration. The lowest dietary Arg level (90% of Lys content) deteriorated the antioxidant status of turkeys. Regardless of dietary Arg levels, an increase in Met content from 30 to 45% of Lys content stimulated the antioxidant defense system of turkeys.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 48286) wydawnictwo ciągłe #48286

Metryki

200,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,730
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:7 maja 2021 10:19
Ostatnia aktualizacja:1 stycznia 2023 23:10

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się