Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of fruit pomace addition on the color, texture and sensory properties of gluten-free bread.

Opis bibliograficzny

The effect of fruit pomace addition on the color, texture and sensory properties of gluten-free bread. [AUT.] ANNA PECYNA, MONIKA KRZYWICKA, [AUT. KORESP.] AGNIESZKA BUCZAJ, [AUT.] AGATA BLICHARZ-KANIA, ZBIGNIEW KOBUS. Sci. Rep. (Nat. Publ. Group) 2025 Vol.15 Article number: 24510, il., bibliogr. sum. DOI: 10.1038/s41598-025-10077-z
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Scientific Reports 2025 Vol.15, Article number: 24510
Rok: 2025
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The aim of the study was to assess the effect of adding convectively dried and freeze dried raspberry and chokeberry pomace on the color (CIELab color space), texture (TPA test) and sensory evaluation (5-point scale) of gluten-free bread. Only in the case of bread with 10% addition of convectively dried chokeberry pomace, no statistically significant changes in color parameters were noted after baking and after 24 h. The highest increase in the lightness value (L*) (by 10.38%) was noted for gluten-free bread with 10% addition of freeze dried raspberry pomace, while the lowest (by 1.70%) was noted for bread with 5% addition of freeze dried raspberry pomace. In the case of enrichment of bread with chokeberry pomace, the highest increase in value (by 27.09%) was noted for bread with 10% addition of freeze dried chokeberry pomace, and the lowest (by 4.33%) for the control bread. The addition of raspberry pomace had no significant effect on the hardness and elasticity of the bread, but significantly reduced the cohesiveness of the crumb. The highest increase in hardness, by 95.9% compared to fresh bread, was observed for sample bread with 10% convection dried raspberry pomace addition (10CD_R). The introduction of raspberry pomace to the recipe did not significantly affect the chewiness of the bread, except for the sample with 10% addition of freeze dried pomace. In most cases, no significant increase in the chewiness of bread stored for 24 h was observed compared to fresh bread. In the case of chokeberry pomace, its addition did not cause significant changes in the elasticity and cohesiveness of the crumb, but a decrease in hardness and chewiness was noted. In the sensory assessment, the most tasty bread was considered to be the one with 10% addition of freeze dried raspberry pomace, while the least tasty bread was considered to be the one without raspberry and chokeberry pomace. The highest average of all parameter ratings was obtained by bread samples with a 5% addition of convection dried chokeberry pomace (5CD_C) (3.68).Gluten-free breads containing chokeberry and raspberry pomace could be implemented in bakery production, as they are accepted by consumers, but it is advisable to conduct further research on extending their shelf life.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 52820) wydawnictwo ciągłe #52820

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,900
Impact Factor
Q1
WoS

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:15 lipca 2025 11:07
Ostatnia aktualizacja:15 lipca 2025 11:07

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się