Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of herbs on the share of abdominal fat and its fatty acid profile in broiler chickens.

Opis bibliograficzny

The effect of herbs on the share of abdominal fat and its fatty acid profile in broiler chickens. [AUT.] WERONIKA MAŚLANKO, RYSZARD K. PISARSKI. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, EE Zootech. 2009 Vol. 27 Nr 3 s. 28-34, bibliogr., streszcz., sum.
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2009
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Angielski:

In the experiment involving 210 ROSS broiler chickens, divided at random into one control (C) and 6 experimental groups (1–6), the effect of substituting 2% of dried herbs for AGP (flavomycin) on the weight and share of abdominal fat and its FA profile was studied. The herbs fed to experimental broilers were as follows: 1. hop cone, 2. lime tree, 3. lemon balm, 4. pansy, 5. peppermint and/or 6. nettle. Compared to the AGP, pansy, peppermint and/or nettle substituted for AGP significantly decreased the weight and share of abdominal fat in broiler chickens, whereas the beneficial effect on its weight was shown only for the lime tree. It was noted that every examined herb improved the UFA/SFA proportion. Hop cone remarkably increased the sum of MUFA and lowered the sum of PUFA in abdominal fat, compared to AGP. Hop cone and lime tree were the only herbs which had an adverse effect on PUFA n-6/PUFA n-3 proportion in broilers’ abdominal fat.

Polski:

Doświadczenie obejmujące 210 sztuk brojlerów typu ROSS, podzielonych losowo na 1 grupę kontrolną (C) i 6 grup doświadczalnych (1–6) przeprowadzono w celu określenia wpływu zastąpienia AGP (flawomycyny) dodatkiem 2% suszu z ziół na masę i udział tłuszczusadełkowego oraz profil jego kwasów tłuszczowych. Zioła podawano w grupach doświadczalnych zgodnie z układem: chmiel, lipa, melisa, bratek, mięta i/lub pokrzywa. W porównaniu z AGP bratek, mięta i/lub pokrzywa znacząco obniżyły masę i udział tłuszczu sadełkowego kurcząt broj-lerów, podczas gdy lipa wykazała korzystny wpływ jedynie na masę tłuszczu sadełkowego. Zaob-serwowano, że wszystkie zastosowane zioła polepszyły stosunek kwasów UFA/SFA. W porówna-niu z AGP chmiel podwyższył znacząco sumę kwasów MUFA i obniżył sumę kwasów PUFA w tłuszczu sadełkowym. Chmiel i lipa jako jedyne wywołały niekorzystny wpływ na proporcje kwasów PUFA n-6/PUFA n-3 w tłuszczusadełkowym kurcząt brojlerów

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 22556) wydawnictwo ciągłe #22556
PBN ID (hist.): 22556

Metryki

2,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:18 stycznia 2010 10:45
Ostatnia aktualizacja:27 kwietnia 2022 15:11

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się