Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of hesperidin, chrysin, and naringenin on somatic cell count in mastitis dairy cows after multiple intramammary administration.

Opis bibliograficzny

The effect of hesperidin, chrysin, and naringenin on somatic cell count in mastitis dairy cows after multiple intramammary administration. [AUT. KORESP.] ARTUR BURMAŃCZUK, [AUT.] BEATA WOJCIECHOWSKA, MAŁGORZATA GBYLIK-SIKORSKA, ANNA GAJDA, WŁODZIMIERZ MARKIEWICZ, EWA SOSIN, TOMASZ GRABOWSKI. Ann. Anim. Sci. 2022 Volume 22 Issue 1 s. 155-172, il., bibliogr. sum. DOI: 10.2478/aoas-2021-0060
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Annals of Animal Science 2022 Volume 22 Issue 1, s. 155-172
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Hesperidin (HE), chrysin (CH) and naringenin (NA) are flavonoids, being the most important group of polyphenols, and show anti-inflammatory properties which have been demonstrated on various models. Polyphenols have a lot of biological properties, such as antioxidative, antiviral, immunomodulatory and anticancer activities. However, the effect on mastitis has not been yet described. This research aimed to analyse the tolerability of selected polyphenols after multiple intramammary administrations (IMM) as well as to investigate their potential impact on somatic cell count (SCC) in mastitis dairy cows. The study was performed on 12 Polish Holstein Black-and-White cows in their 4th to 6th lactation. Only animals with inflammation in one-quarter of the udder were selected. The selection was based on SCC and clinical assessment. The experiment was performed with multiple intramammary administrations with each of these polyphenols in dairy cows affected with mastitis. Polyphenols were administered at a dose of 30 mg/quarter/day. Milk samples for SCC, blood plasma samples for pharmacokinetics and blood haematology and biochemistry (selected blood parameters were tested) were collected at baseline, treatment period and within the recovery period. Positive effects concerning the SCC in milk of mastitic cows were confirmed for all tested polyphenols.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 49228) wydawnictwo ciągłe #49228

Metryki

140,00
Punkty MNiSW/MEiN
1,900
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:7 lutego 2022 09:56
Ostatnia aktualizacja:29 czerwca 2023 17:05

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się