Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of magnesium and nitrogen on the quality parameters of winter wheat yield (Oddziaływanie magnezu i azotu na cechy jakościowe plonu pszenicy ozimej)

Opis bibliograficzny

The effect of magnesium and nitrogen on the quality parameters of winter wheat yield (Oddziaływanie magnezu i azotu na cechy jakościowe plonu pszenicy ozimej). [AUT.] STANISŁAW CHWIL. Ann. Univ. Mariae Curie-Skłodowska, E Agric. 2009 Vol. 64 Nr 2 S. 61-66, il. bibliogr. sum. DOI: 10.24326/as.2009.2.9
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Rok: 2009
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

Angielski:

The aim of the study was to determine the influence of foliar and soil magnesium fertilisation at two levels of nitrogen fertilisation, 74 and 114 kg N ha-1, on basic quality parame-ters of winter wheat yield. Four magnesium fertilisation objects were used: 1. the control without magnesium application, 2. foliar-applied 5% MgSO47 H2O + Wuxal top N, 3. foliar-applied 5% MgSO4 7 H 2O, 4. soil-applied MgSO47 H2O. The studies demonstrated a favourable effect not only of nitrogen, but also magnesium, on the major part of the analysed quality traits. From par-ticular magnesium fertilisation objects, the best effects were achieved by the soil application of magnesium, weaker effects after foliar application, in particular in the measures combined with foliar fertiliser Wuxal top N.

Polski:

Uwzględnienie magnezu w nawożeniu obok podstawowych składników nawozowych (NPK) zwiększa plonowanie roślin oraz wartość technologiczną ziarna konsumpcyjnego pszenicy ozimej. Nawożenie tym składnikiem powoduje zwiększenie zawartości magnezu w ziarnie, a tym samym większy wynos z plonami, co przyczynia się do zwiększenia udziału magnezu w ogniwie łańcucha pokarmowego. Celem pracy było określenie wpływu nawożenia magnezem stosowanego dolistnie i doglebowo na dwóch poziomach nawożenia azotowego 74 i 114 kg N ha-1 na podstawowe parametry jakościowe plonu pszenicy ozimej. Zastosowano cztery obiekty nawożenia magnezem: 1) kontrola – bez magnezu, 2) 5% MgSO4 7 H2O + Wuxal top N stosowany dolistnie, 3) 5% MgSO4 7 H2O stosowany dolistnie, 4) MgSO4 7 H2O stosowany doglebowo. Badania wykazały korzystne oddziaływanie na większość analizowanych cech jakościowych nie tylko azotu, ale również magnezu. Z poszczególnych obiektów nawożenia magnezem najlepsze efekty uzyskano, stosując magnez doglebowo, słabsze po aplikacji dolistnej, szczególnie w zabiegach łączonych z nawozem dolistnym Wuxal top N.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych (CC-BY-NC-ND) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 22245) wydawnictwo ciągłe #22245
PBN ID (hist.): 22245

Metryki

4,00
Punkty MNiSW/MEiN
0
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:27 października 2009 10:13
Ostatnia aktualizacja:5 kwietnia 2022 14:44

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się