Menu
Skrót klawiszowy: /
Skrót klawiszowy: /

The effect of mulch materials on selected soil properties, yield and grape quality in vineyards under central european conditions.

Opis bibliograficzny

The effect of mulch materials on selected soil properties, yield and grape quality in vineyards under central european conditions. [AUT. KORESP.] PATRIK BURG, [AUT.] ALICE ČÍŽKOVÁ, VLADIMIR MASAN, ALEKSANDAR SEDLAR, ARKADIUSZ MATWIJCZUK, JIŘÍ SOUČEK. Agronomy-Basel 2022 Vol. 12 Issue 8 Article number 1862, il., bibliogr., sum. DOI: 10.3390/agronomy12081862
Kliknij opis aby skopiować do schowka

Szczegóły publikacji

Źródło:
Agronomy-Basel 2022 Vol. 12 Issue 8, Article number 1862
Rok: 2022
Język: Angielski
Charakter formalny: Artykuł w czasopismie
Typ MNiSW/MEiN: praca oryginalna

Streszczenia

The results of this study provide overall information on the verification of the effect of applying two different mulching materials of an organic origin to the soil surface in the area between rows of grape vines in vineyards on selected physical and chemical properties of the soil and, at the same time, on the yield and quality parameters of the grape vines (Vitis vinifera L.). During the period under study, 2018–2020, the effect of shredded cereal straw (CS) and compost from garden waste (CO) was investigated. The control variant (CWC) was left without any cover and was regularly cultivated with a coulter cultivator to a depth of 60 mm. During the experiments, meteorological data were monitored and recorded along with soil temperature and soil moisture for each variant. The results show that the lowest temperature was measured for the straw cover variant (11.10–11.87 °C), while the highest soil temperature was measured for compost (11.93–13.16 °C). Under the straw, the moisture level in the soil was higher compared to the other variants, and there was a gradual increase (of 3%) in soil bulk density values compared to the baseline. By contrast, the compost variant showed a decrease (of 1%) in bulk density values. The differences in nutrient content were slight among the variants. The only statistically significant difference was identified for the compost variant with respect to the content of total nitrogen and phosphorus. Further results demonstrated a positive effect of both mulch material variants on grape yield, which was 6–19% higher in the variants with a cover layer. In addition, the use of mulch also had a positive effect on grape quality. For example, the sugar content—one of the main quality parameters—increased by 1–7% due to the mulch layer. Based on these results, the use of mulching materials can be recommended for areas with low total rainfall during the growing season, as well as when growing varieties with irregular yields and uneven grape quality.

Open Access

Tryb dostępu: otwarte czasopismo Wersja tekstu: ostateczna wersja opublikowana Licencja: Creative Commons - Uznanie Autorstwa (CC-BY) Czas udostępnienia: w momencie opublikowania

Identyfikatory

BPP ID: (46, 50307) wydawnictwo ciągłe #50307

Metryki

100,00
Punkty MNiSW/MEiN
3,700
Impact Factor

Eksport cytowania

Wsparcie dla menedżerów bibliografii:
Ta strona wspiera automatyczny import do Zotero, Mendeley i EndNote. Użytkownicy z zainstalowanym rozszerzeniem przeglądarki mogą zapisać tę publikację jednym kliknięciem - ikona pojawi się automatycznie w pasku narzędzi przeglądarki.

Informacje dodatkowe

Rekord utworzony:27 stycznia 2023 09:03
Ostatnia aktualizacja:29 czerwca 2023 16:10

Informacja o ciasteczkach (tych internetowych, nie tych słodkich i chrupiących...)

Ta strona wykorzystuje pliki cookie do poprawy funkcjonalności i analizy ruchu. Możesz zaakceptować wszystkie pliki cookie lub zarządzać swoimi preferencjami prywatności. Nawet, jeżeli nie zgodzisz się na używanie plików cookie na tej stronie, to informację o tym musimy zapamiętać w formie... pliku cookie, zatem jeżeli chcesz zadbać o swoją prywatność w pełni, zapoznaj się z informacjami, jak zupełnie wyłączyć możliwości śledzenia Ciebie w internecie.

✓ Zgadzam się ✗ Nie zgadzam się